Latviešu vēsturiskais romāns. Pēdējie(?) 20gadi.

Sandra Zobena, 24.03.2010., 19:51

26. martā plkst. 17.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs Rīgā, Alberta ielā 12 – 9 aicina uz pasākumu "Vēsturiskais romāns latviešu literatūrā 20. gs. 90. gados – 21. gs. pirmajā desmitgadē".

Gan aizvadītā gadsimta pēdējā, gan šī gadsimta pirmajā desmitgadē vēsturiskie romāni latviešu literatūrā nav reta parādība – latviešu rakstniekiem tīk aprakstīt dažādus savas zemes vēstures posmus, sākot no senvēstures un beidzot ar nesenajiem padomju laikiem, piedāvājot savas versijas gan par nozīmīgiem vēsturiskiem notikumiem, gan personībām.
Vēsturiskie romāni allaž bijusi saistoša lasāmviela, kurai piederas arī zināma deva romantikas un fantāzijas, taču tiem vienmēr bijusi arī būtiska loma priekšstatu veidošanā par reālajiem vēstures notikumiem.


Kādas ir attiecības starp romānu kā literāru darbu un vēstures objektīvo patiesību? Cik liela nozīme rakstnieka darbā ir vēstures izzināšanai un cik liela – brīvai interpretācijai un faktu spēlei? Vai vēsturiskais romāns pirmkārt ir vēstījums par kādu nozīmīgu vēstures posmu, vai vienkārši materiāls, no kura savijams saistošs literārs sižets? Vai vēsturiskais romāns, kas atspoguļo šodienas autoru skatījumu uz vēsturiskajiem notikumiem, stāsta vienīgi par pagātni, vai arī par šodienu? Kāda kopumā ir mūsdienu cilvēka izpratne par Latvijas vēsturi?


Jautājumu gana daudz. Atbildes meklēsim kopā.
Pasākumā piedalīsies rakstnieki, literatūras kritiķi un vēsturnieki: Rimands Ceplis, Arturs Heniņš, Kaspars Kļaviņš, Aivars Kļavis, Jānis Lejiņš, Agris Liepiņš, Eva Mārtuža, Andris Puriņš, Pēteris Pūrītis, Inese Runce, Lita Silova, kā arī pārstāvji no rekonstrukcijas un eksperimentālās arheoloģijas grupas "Senzeme".
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


ienāktreģistrēties