Ilze Jansone "Insomnia"

Marika Papēde, 28.03.2010., 22:44

"Insomnia" ir Ilzes Jansones otrais romāns — aizkustinošs un vienlaikus drosmīgs un veselīgi paškritisks stāsts par mīlestību un cilvēka garīgā "es" tapšanas procesu.

Ilze Jansone "Insomnia"Lēni, pavisam lēni, pati neticēdama, ka to daru, es pastiepju roku un nolieku plaukstu uz Rasas potītes. Viņa skatās manī melnām acīm, vienlaikus zinādama, ka riskē, un aizrautīga kā bērns, kas spēlējas ar sērkociņiem…


Latviešu rakstniece un tulkotāja Ilze Jansone (1982) lasītājiem jau zināma ar vairākiem stāstu publicējumiem kultūras periodikā un prozas krājumos. Savukārt autores stāsts "Aladina sāga" ir tulkots un šogad tiks publicēts slovēņu literatūras žurnālā "Dialogi".
 

Ar tobrīd vēl topošā romāna "Insomnia" fragmentiem plašākai publikai bija iespējams iepazīties jau 2008. gada festivālā "Prozas lasījumi" un 2009. gada Grāmatu svētkos Ķīpsalā, kur tas guva atsaucību un pozitīvu novērtējumu gan no klausītāju, gan no literatūras profesionāļu puses. 2010. gada martā "Insomnia" grāmatas formātā dodas pie saviem cerētajiem lasītājiem.

 

Smalks attiecību zīmējums, neliekuļots pārdzīvojums. Romānā jūtama sabiedrības psiholoģija, jauna cilvēka iekšējā un ārējā laiktelpa. Būtisku lomu spēlē ne tikai mīlestība, bet arī galvenās varones, teoloģijas studentes, domas par reliģiskajām pieredzēm un reliģisko tekstu, kanonu attiecībām ar cilvēka domas brīvību.
Svarīgu un sāpīgu attiecību beigas rada cilvēkā insomnia — bezmiegu ar nemitīgu iekšējo monologu, vainas apziņu, neziņu, jūras bēguma un budistiskā tukšuma sajūtu, pēc kuras nāk jauns paisums.
Guntars Godiņš

Mīlestības un personības veidošanās sarežģītā mozaīka. Teoloģisks nemiers rokrokā ar aizkustinošu cilvēcisku nemieru. Prāts un jūtīgums. Labi dziedē no vienaldzības un aizspriedumiem.
Dace Sparāne

Kā pārvarēt fatālu egocentrismu attiecībās? Kā sadzīvot ar vēlmi pēc reliģiskās piederības, ja Dievu gribas lamāt gražīga bērna paštaisnumā? Romāna varoni gaida grūts ceļš, meklējot atbildes uz šiem jautājumiem.

Kārlis Vērdiņš


 


5 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
endo, 29.03.2010. 04:54:17
Komentāra reitings: 0

opacā :)
un kādā cenā tā graķene būs, ja nav noslēpums?

adellada, 29.03.2010. 14:18:59
Komentāra reitings: 0

Par to mums nav nekādas informācijas, grāmatnīcās pavisam noteikti varēs redzēt cenu, heh.

insomniak, 01.04.2010. 15:57:32 (ip:95.68.85.157)
Komentāra reitings: 0

forš nosaukums;DDDDDDD

made, 03.04.2010. 14:14:00
Komentāra reitings: 0

Grāmata maksā 7 Ls un kaut kas

skabarga, 10.04.2010. 16:16:38
Komentāra reitings: 0

Jā, tuvu pie 8Ls.

Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat

Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem


ienāktreģistrēties