ES mājā tikšanās ar Noru Ikstenu un Levanu Beridzi

Iveta Ķelpe, 04.03.2010., 20:41

8. martā plkst. 18:00 Eiropas Savienības mājas sarunu istabā Aspazijas bulvārī 28 jaunajā ciklā "Eiropas gadalaiki: pavasaris, vasara, rudens un ziema" būs iespēja tikties ar latviešu rakstnieci Noru Ikstenu un gruzīnu rakstnieku Levanu Beridzi, kuri iepazīstinās ar saviem jaunākajiem darbiem.

Kopš janvāra Eiropas Savienības māja ir kļuvusi par Eiropas kultūras un mākslas iepazīšanas vietu. Mākslas tikšanās "Eiropas gadalaiki: pavasaris, vasara, rudens un ziema" vienojošais elements ir dialogs starp tautām un kultūrām divdesmit septiņās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Gruzīnu izcelsmes vācu rakstnieks Levans Beridze uzskata, ka "literatūra ir asociāla - literatūra nav ideoloģija un morāle, literatūra rada jaunu realitāti, kurā ir jauni likumi, kuriem nav jāsakrīt ar mūsu realitātes likumiem. Literatūrai nevajag nonākt līdz ļaudīm, ļaudīm vajag nonākt līdz literatūrai." Pēc vācu valodas un literatūras studijām Gruzijā Levans Beridze devās uz Berlīni, kur 33 gadu vecumā uzrakstīja pirmo stāstu vācu valodā "Trešais". Viņš saņēmis prestižo Huberta Burdas rakstniecības stipendiju un sešpadsmit gadus dzīvojis Berlīnē, pilnībā izbaudot brīvmākslinieka bohēmu, palaikam zīmējot portretus uz ielām, dzīvojot pretī sabiedrības likumiem un paralēli rakstot doktora disertāciju par Rilkes dzeju. Šobrīd Levans Beridze atgriezies Tbilisi, kur vācu valodā raksta romānu "Fora" - daudzslāņainu, valodas ritmā filigrānu un lakonisku vēstījumu par handikapu, ko vājākam piešķir stiprākais, ko indivīdam piešķir zemapziņa, ko rietumu pasaulei piešķir mežonīgie austrumi. Kā iespējams citā valodā dzimušam tik lieliski rakstīt vācu valodā? Rakstnieks saka: "Ļaudis domā, ka runāt citā valodā nozīmē zināt vārdus, bet īstenībā vajag uzminēt valodas dvēseli."

Nora Ikstena uz īstās literatūras skatuves kāpa 1993. gadā ar Annas Rūmanes Ķeniņas biogrāfiju, tai sekoja divi īsstāstu krājumi un 1998. gadā lieli panākumi ar romānu "Dzīves svinēšana", kas ar ievērojamu pārdotu eksemplāru ir atjaunotās Latvijas laika latviešu bestsellers un tulkots vairākās valodās. Kopš tā laika autore gandrīz katru gadu saraksta pa grāmatai – vai tie būtu īsstāsti, pasakas, romāni vai biogrāfiski darbi. Līdzās tam viņa gādājusi par sava literārā skolotāja Dzintara Soduma Kopotu rakstu izdošanu. Latvijas Literatūras centram, Starptautiskajai rakstnieku un tulkotāju mājai Ventspilī un ikgadējam festivālam "Prozas lasījumi" par savu eksistenci jāpateicas Noras Ikstenas iniciatīvai. Kopš 2003. gada Nora Ikstena ir Nacionālās kultūras padomes locekle, kādu laiku bijusi arī tās priekšsēdētāja. Viņa raksta dokumentālo filmu, mūzikas projektu, liela mēroga pasākumu koncepcijas un scenārijus, kā arī ceļojumu slejas laikrakstā "Diena". Noras Ikstenas jaunākie darbi ir romāns "Amour fou", sleju grāmata "Šokolādes Jēzus" un kopā ar Levanu Beridzi sarakstītā luga "Filiparia".

8. marta tikšanās reizē Nora Ikstena un Levans Beridze lasīs fragmentus no Levana Beridzes romāna "Fora", ko rudenī izdos izdevniecība "Dienas Grāmata", kā arī abu kopīgi radīto lugu "Filiparia".

Sarīkojumā skanēs latviešu, gruzīnu, krievu un vācu valoda.

Pasākumi Eiropas Savienības mājā interesentiem pieejami bez maksas.

 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Aloha, makemake wau eʻike i kāu kumukūʻai.

Robertunsab

Labdien! Mēs dodam jums promo kodu - ZBXM777 Aktivizējiet to savā personīgajā kontā pēc reģistrēšanās www.cexasia.pro Un Jūs saņemsiet līdz 1000USDT par savu depozītu. Laimīgu tirdzniecību!

Robertswedo

Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere


ienāktreģistrēties