Dzejas dienas Liepājā

Krista Kalnarāja, 30.08.2010., 09:37

"Iekļaujies manī, es esmu dzeja!"- ar šādu devīzi šogad sevi piesaka Dzejas dienas Liepājā.

Dzejas dienas LiepājāNo 6. līdz 11. septembrim sarūpēta plaša kultūras programma, kuras veidošanā iesaistījusies Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļa, Liepājas Universitāte, biedrība "Helikons", Liepājas Centrālā Zinātniskā bibliotēka un Liepājas Kultūras pārvalde.

Šogad dzejas dienu programma veidota tā, lai katrs liepājnieks varētu atrast sev piemērotu un atbilstošu pasākumu. Organizatori vēlas atklāt dzejas daudzveidību un savdabību, vienlaicīgi, apliecinot tās pieejamību.

6. septembrī grāmatnīcas "Valters un Rapa" telpās tiks atklāts bērnu veidotais komikss "Notikums 2", kurā galvenais varonis būs Liepājas lauva.

7. septembrī Centrālajā Zinātniskajā bibliotēkā tiks atvērts nekomerciālā literatūras, mākslas un kultūras žurnāla "Helikons" 22. numurs. Šajā izdevumā ir ievietoto plaša darbu tematika ar žanru daudzveidību. Lasītājiem tiek piedāvāta dzeja, proza, kultūras panorāma, iepazīšanās ar jaunākajām izdotajām grāmatām, dziesmas u.c. rubrikas.

8. septembrī pulksten 18:00 Liepājas Centrālajā Zinātniskajā bibliotēkā dzejnieces Dzintras Zorgevicas jubilejas tikšanās reizē pasākumā "Kad laiks ar dvēseli sarunājas" rokrokā ies dzīve un dzeja. Pasākumu vadīs Andra Kāpiņa. Dzeju runās autore un aktrise Ilga Martinsone. Dziesmas ar Dzintras Zorgevicas vārdiem izpildīs Valdis Aivars un Andris Kristsons.


9. septembrī - laikā, kad visur Latvijā risinās Raiņa Dzejas dienas, Liepājā Kurzemes dzejnieku svētkos pulcēsies literāro procesu veicinātāji un atbalstītāji no Kuldīgas, Liepājas, Saldus, Talsiem, Tukuma, Ventspils pilsētām un novadiem. Šāda Kurzemes novada dzejas diena ik gadu notiek citā Kurzemes pilsētā – šogad Liepājā.
Pirmie šo tradīciju 1999. gadā sāka ventspilnieki, pēc tam dodot iespēju rīkot dzejas dienu Kuldīgai, Talsiem, Tukumam, Saldum, bet jau otro reizi šo apli noslēdz Liepāja. Idejas autors ir rakstnieks Olafs Gūtmanis.

9. septembrī pulksten 12:00 bērnu bibliotēkā "Vecliepājas rūķis" nebēdnīgos dzejas līkločus kopā ar Māri Runguli izstaigās leļļu teātra aktrise Vija Mežale, savukārt Alvila Altmaņa komponētā dziesmu ciklu "Deviņas Žagatas" melodijas kopā ar Bērnu ansambli "Tikai tā" izdziedās Anda Karule.

Liepājas Universitātes rīkotais jau tradicionālais seminārs "Autors. Teksts. Lasītājs" paredzēts kā Liepājas Dzejas dienu viesu - Māra Runguļa, Guntara Godiņa un Arvila Viguļa, sarunas ar Liepājas Universitātes mācībspēkiem un citiem ieinteresētājiem klausītājiem par literāro darbu tapšanas dažādajiem aspektiem, par rakstnieka un lasītāja saskarsmi un teksta dažādajām interpretācijas iespējām. Diskusijas kontekstu varētu raksturot kā atbildes uz sekojošiem jautājumiem - Cik autobiogrāfisks ir radītais tēls? Kāda ir rakstnieka atbildība par radīto tēlu? Cik adekvāti lasītājs spēj uztvert literāro darbu?
Uz diskusiju tiek gaidīti studenti, vidusskolēni un ģimnāzisti, bibliotekāri, skolotāji, humanitāro zinātņu pētnieki, mākslinieki, Kurzemes rakstnieki un dzejnieki, visi literatūras entuziasti.

Diskusijas norises vieta ir Liepājas Universitātes Aktu zāle, Lielā ielā 14.

Ar zināmu intrigu šajās dzejas dienās sevi piesaka erotiskās dzejas lasījumi 10. septembra vakarā "Tējas istabā". Tās būs liepājnieku performances no mīlas dzejas līdz erotikai. Četri jaunie Liepājas dzejnieki deklamēs pašu sacerētus darbus, kā arī lasīs citu autoru tekstus.

Savukārt 11. septembrī pulksten 12:00 Rožu laukumā notiks dzejas tirgus "Lielais ķirbis". Tas ir pasākums galvenokārt bērnu auditorijai. Notiks dzejas ātrlasīšana un daiļlasīšana, improvizēta dzejas maltīte, kā arī ieradīsies bibliobuss. Pārsteigumus sola sarūpēt arī fonds "Agape". Organizatori sola, ka Rožu laukumā būs apskatāmas arī dažādas dzīvās radības, kurām varēs veltīt dzeju.

Savdabīgs pārsteigums Liepājas dzejas dienu ietvaros sarūpēts jauniešiem. 11. septembrī pulksten 21:00 klubā "Pablo" ar alternatīvu izrādi "hip hop" stilā uzstāsies jaunie dzejnieki no Rīgas, kā arī "hip hop" meitenes no Liepājas.

Visa Liepājas dzejas dienu programma ir apskatāma mājas lapā www.liepajaskultura.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties