Dzejas dienas Daugavpilī

Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, 30.08.2010., 09:19

Plānotie Dzejas dienu pasākumi Daugavpilī 8. un 9. septembrī.


8.SEPTEMBRĪ, TREŠDIEN

12:00 – "Dzejas kamolīti ritinot" – Bērnu dzejas svētki, Daugavpils Bērnu bibliotēkā "Zīlīte", Mihoelsa ielā 58

Jau vairākus gadus Daugavpilī dzejas dienas sākas pie jaunākajiem grāmatu lasītājiem, proti, Daugavpils Bērnu bibliotēkā "Zīlīte". Šogad uz tikšanos ar mazajiem lasītājiem, atnāks Daugavpils dzejnieki L.Vasaraudze, S.Volodjko, J.Golubevs, S.Milaševiča, J.Karajeva, R.Usačova, u.c. Dzejas dienu viesi. Viesus sagaidīs dažādi pārsteigumi, jo pasākumu vadīs Bērnu bibliotēkas literārais tēls – Zīlīte. Kopā ar Zīlīti un dzejniekiem bērni no saviem mīļākajiem dzejoļiem satīs lielo dzejas kamolu, un simboliski to palaidīs ripot pa Daugavpils dzejnieku iedvesmu ceļiem.

14:30 – "Kad pagātne ar tagadni satiekas..." – Piemiņas brīdis pie Raiņa tēva kapa, Daugavpils Luterāņu kapos, 18.novembra ielā

Piemiņas brīdī Daugavpils Luterāņu kapos simboliski satiekas pagātne ar tagadni. Tajā piedalās pilsētas iedzīvotāji un dzejnieki, kas velta savas dzejas rindas šim netveramajam mirklim, noliekot ziedus uz Raiņa tēva kapa un arī pieminot māti, kas zemē guldīta Batkrievijā, Vitebskas kapos.

16:00 – "Latgales dzeja gadsimtu lokos" – Literārs pasākums, Latgales Centrālajā bibliotēkā, Rīgas ielā 22a

Latgales Centrālās bibliotēkas lasītavā tiks prezentēts Ludzā jauniznākušais krājums (2010) ar nosaukumu "Русская поэзия Латгалии: конец XX - начало XXI века". Tajā iekļauti 60 Latgales autoru darbi, tostarp deviņiem no tiem dzeja ir tulkota no latviešu un latgaliešu valodas. Dzejnieku skaitā ir arī 19 daugavpilieši, un dažu dzejnieku darbus literārajā pasakumā "Latgales dzeja gadsimtu lokos" auditorijai būs iespēja klausīties pašu autoru izpildījumā. Viena no grāmatas redaktorēm ir daugavpiliete, dzejniece Faina Osina.


9.SEPTEMBRĪ, CETURTDIEN

No 10:00 – Literatūras stundas pilsētas skolās

Daugavpils dzejnieku un viesdzejnieku tikšanās ar skolu audzēkņiem notiek tradicionāli. Arī šogad improvizētajās literatūras stundās dzejnieki viesosies skolās un dalīsies ar savu pasaules uztveri dzejas rindās.
15:00 – "Raiņa skola Raiņa laikā" – mācību stunda dzejniekiem. Veltījums Raiņa 145. dzimšanas dienai, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā, Komunālā ielā 2

Tā kā viens no izcilākajiem skolas absolventiem ir dižais latviešu dzejnieks Rainis, tad skolas aktivitātes bieži vien saistītas ar viņa daiļrades popularizēšanu sabiedrībā. Latgales programmā izveidota kultūrizglītojošā programma "Raiņa skola Raiņa laikā", kurā tiek iepazīta latviskā dzīvesziņa un sniegts ieskats 19. gs. beigu skolas dzīvē, mācību stundu iespējamā saturā.
Jānis Pliekšāns (Rainis) šo skolu apmeklējis no 1875. līdz 1879. gadam. 1877. gadā skola tiek reorganizēta, tā iegūst citu struktūru un jaunu nosaukumu: Kurlaendische Landes – Schule zu Griwe – Semgallen. Skolas beigšanas apliecībā, kas izdota 1879. gada 17. decembrī, norādīts, ka "Johann Plekschan" beidzis šīs mācību iestādes klasisko nodaļu.
Improvizētajā mācību stundas laikā "Raiņa skola Raiņa laikā" interesentiem būs iespēja apgūt zināšanas un prasmes boksterēšanā, rokdarbos, aritmētikā un glītrakstīšanā tieši tādā veidā, kā kādreiz to ir darījis Rainis, būdams skolēna gados. Un nepaklausīgākajiem skolēniem būs iespēja izmēģināt izciet sodu tupus uz ceļgaliem uz zirņu spilventiņiem.

18:00 – "Divdesmitais pakāpiens..." – 20. jubilejas krājuma "Dzejas dienas 2010" atvēršana, Daugavpils teātrī, Rīgas ielā 22a

1991.gada septembrī pirmo reizi tiek izdots pirmais Daugavpils pilsētā un rajonā dzīvojošo un darbojošos dzejnieku dzejas krājums "Dzejas dienas 1991". No tā brīža izdevums, kura gadu skaitu šķir gadsimtu robežas, iepriecina lasītājus ar dzejas rindām un dzejniekiem, kas raksta dažādās valodās: latviešu, latgaliešu, krievu, baltkrievu un šīgada, divdesmitajā izdevumā arī poļu valodā. Krājuma atvēršanas svētki un tikšanās ar dzejniekiem notiks Daugavpils teātrī, kur būs iespēja iepazīties ar jaunakām dzejas vārsmām gan Daugavpils teātra aktieru interpretācijā, gan pašu autoru izpildījumā.
... Ja Daugavpils literāro likteni varētu uzskatīt par augšupeju, tad "Dzejas dienas" tam ir labs sākums. Priekšā, kā vienmēr – vesela dzīve..., tā izsakās viena no krājuma autorēm, dzejniece Faina Osina.
Krājuma "Dzejas dienas 2010" autori ir: Artūrs Uškāns, Inga Sokolova, Jana Vagulāne, Valentīns Lukaševics, Tīna, Juons Ryučāns, Zenons Burijs, Pāvels Vaskans, Staņislavs Volodjko, Olga Vorobjova, Jevgenijs Golubevs, Galina Denisova, Džags (Violeta Orlavskaite), Raimonds Krumgolds, Anna Lavreckaja, Genādijs Markovs, Saša Meņšikovs, Faina Osina, Tatjana Ruskule, Ruslans Sokolovs, Aleksejs Solovjovs, Tatjana Čehoļskaja, Staņislavs Januškevičs.
Krājuma "Dzejas dienas 2010" izdevējs ir Daugavpils pilsētas domes Kultūras parvalde.

20:00 – "Kā viens mirklis..." – Dzejas dienu brīvais mikrofons pie Raiņa pieminekļa, Daugavpils Universitātes skvērā, Vienības ielā 13

9.septembrī Dzejas dienas Daugavpilī noslēgsies ar brīvo mikrofonu pie Raiņa pieminekļa Daugavpils Universitātes skvērā. Šajā vakara dzejas stundā aicinām kopā ar Daugavpils dzejniekiem un Dzejas dienu viesiem visus interesentus, gan lielus, gan mazus, kas savā dzīvē ir uzrakstījuši kaut vai pāris dzejas rindiņu, dalīties ar klausītajiem to saturā...– kā viens mirklis, jūsu dzejas pieskāriens, lai iešalcas Daugavpils parku dzeltenajās lapās.
Dzejas dienu viesu vidū, blakus Daugavpils dzejnieku plašajam klāstam, savu dalību ir pieteikuši dzejnieki no Rīgas, Liepājas, Ludzas, Lietuvas un Baltkrievijas.
______________________________________________
Dzejas dienas Daugavpilī rīko: Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latgales Centrālo bibliotēku, Daugavpils Teātri un Latviešu kultūras centru.
 


2 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
I, 01.09.2011. 08:23:50 (ip:195.13.190.215)
Komentāra reitings: 0

Es vēlos piedalīties, bet nesaprotu rīkotāju kalendāru: 8.septembris ir ceturtdiena, bet 9. septembris ir piektdiena.. tad kad galu galā notiks Dzejas dienu pasākumi ?????

deni2s, 01.09.2011. 10:22:38
Komentāra reitings: 0

Tas ir pagājušā gada pasākums, paskaties ziņas publicēšanas datumu.
Šogad notiks 7., 8. un 9. septembrī.

Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


ienāktreģistrēties