Bauskas pils 2. paukošanās turnīrs "Ius gladii"

Justīne Zaķe, 22.07.2015., 08:01

2. augustā no plkst. 15.00 līdz 18.00 Bauskas pilī jau otro reizi notiks precizitātes un taktikas - špagas un dzelzs nervu, nekļūdīgas rokas - floretes paukošanās turnīrs "Ius gladii" (Zobena tiesības).

Paukošanas turnīrsPaukošana ir māksla iedurt dūrienu, pašam to nesaņemot". Tā paukošanas būtību definē dramaturgs Moljērs. Paukošanās ir elegants un aristokrātisks sporta veids, kas palīdz attīstīt reakciju, koordinācijas spēju un domāšanu.

Turnīrs pēc savas būtības ir kara spēle, sākotnēji galvenais uzdevums bija pierādīt bruņinieka prasmes un pārākumu. Kļūstot arvien ceremoniālākiem un iecienītākiem, turnīra uzdevumi nedaudz mainījās. Cīņas tika veltītas dāmām, kuras tos atbalstīja cīņu laikā ar skaļiem aplausiem un uzvaras gadījumā izrādīja īpašu labvēlību.

Paukotāju cīņas pieteiks Herolds, kurš vēsturiski bija valdnieku vai bruņinieku pavadonis, ģerboņu pazinējs, sūtnis un tulkotājs. Heroldi turnīra laikā, lai pieklusinātu skatītājus pūta ragā un paziņoja turnīra sākumu, dalībnieku vārdus, titulus un ģerboņus.

Cīņu starplaikā skatītāji varēs vērot Bauskas pils muzeja Seno deju grupas "Galms" un klausīsies senās mūzikas ansambļa "Artemisia Absinthium" priekšnesumus, kuš izpildīs viduslaiku un renesanses mūziku no visas Eiropas un Tuvajiem austrumiem.

Paukošanās turnīrs veidots sadarbībā ar Latvijas paukošanas federāciju. Bauskas pils turnīrs notiek katru gadu un uzvarētājs saņem Bauskas pils ceļojošo balvu, kurā iegravēti uzvarētāju vārdi.

No 15.30 līdz 17.30 Bauskas pilsdrupu pagalmā trešo gadu norisināsies turnīrs "Šaušanā ar arbaletu", kurā bez maksas varēs piedalīties visi interesanti no 16 gadiem. Pasākums noslēgsies 18.00 ar svinīgu Paukošanās un Arbaleta turnīra uzvarētāju paziņošanu un apbalvošanu. Bauskas Livonijas ordeņpils iekšpagalmā darbosies seno spēļu un rotaļu stūrītis bērniem.

Uzskata, ka paukošana mūsdienās ir sporta veids, kas radies 18.gs. Francijā. Līdz pat mūsdienām franču valodu izmanto starptautisko paukošanās sacensību laikā. Mūsdienu paukošanās cīņas laikā izmanto floreti, špagu un zobenu, kuru pirmsākumi meklējami pirms vairākiem gadsimtiem. Mūsdienās paukošanās laikā netiek gūti ievainojumi, pieskārienus fiksē elektroniski. Katram ieroča veidam atšķirīgi skaita punktus – noteiktās ķermeņa zonās, kurām pieskaroties noteiktā stiprumā gūst punktus.

Dalība pasākumā bez maksas. Par atsevišķu samaksu būs iespēja apmeklēt muzeja ekspozīcijas un Livonijas ordeņpils centrālo torni ar skatu platformu.

Programma:

  • 15.00–15.10 Svinīga paukošanas turnīra dalībnieku parāde;
  • 15.10-15.15 Turnīra dalībnieki "izvēlas" savas sirdsdāmas, kuras savam favorītam ap kreiso roku apsien lentīti, kā zīmi, kurai par godu šodien tiks veltītas visas cīņas. Dāmas atvadās no saviem cīnītājiem, novēl veiksmi un ieņem vietu "ložā". Paukotāji noiet no skatuves un gatavojas cīņām;
  • 15.15-15.20 Turnīra noteikumu izskaidrošana. Aicinājums paralēli piedalīties turnīrā "Šaušana ar arbaletu".

Bauskas Livonijas ordeņpils teritorijā:

  • 15.30-17.30 Bauskas Livonijas ordeņpils teritorijā turnīrs "Šaušana ar arbaletu";
  • 15.20–15.40 Pirmā cīņa ar špagu. Uzvarētāja "dāma" izrāda savu labvēlību dāvājot ansambļa "Artemisia Absinthium" muzikālu priekšnesumu;
  • 15.40–16.00 Otrā cīņa ar špagu. Uzvarētāja "dāma" izrāda savu labvēlību, veltot deju grupas "Galms" dejas;
  • 16.00–16.20 Pirmā cīņa ar floreti. Uzvarētāja "dāma" izrāda savu labvēlību, dāvājot veltot deju grupas "Galms" dejas;
  • 16.25–16.40 Otrā cīņa ar floreti. Uzvarētāja "dāma" izrāda savu labvēlību, veltot "Artemisia Absinthium" muzikālu priekšnesumu ;
  • 16.40–16.55 Fināla cīņa par uzvaru paukošanā ar špagu;
  • 16.55–1705 Fināla uzvarētāja "dāma" izrāda labvēlību veltot deju grupas "Galms" dejas;
  • 17.10–17.20 Fināla cīņa par uzvaru paukošanā ar floreti;
  • 17.20-17.30 Fināla uzvarētāja "dāma" izrāda savu labvēlību, veltot "Artemisia Absinthium" muzikālu priekšnesumu;
  • 17.35–17.45 Paukošanas turnīra uzvarētāju svinīga godināšana. Bauskas pils turnīra paukošanas turnīra ceļojošo balvu pasniegšana. Uzvarētāji saņem īpašas veltes no savām "sirdsdāmām" un graciozu reveransu;
  • 17.45-17.50 Turnīra "Šaušana ar arbaletu" uzvarētāju godināšana.

Citas aktivitātes paukošanās turnīra laikā:

  • 15.30–17.30 Turnīrs "Šaušana ar arbaletu" Bauskas pilsdrupu pagalmā. Var piedalīties visi interesenti no 16 gadiem;
  • 15.00–17.40 Bauskas ordeņpils iekšpagalmā darbosies seno spēļu un rotaļu stūrītis bērniem.

0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties