Latvijas Radio koris "Ziemassvētku festivālā" aicina uz koncertu "Nakts lūgšana"

Mārtiņš Pučka, 30.11.2015., 15:55

No 16. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies pirmais "Ziemassvētku festivāls", kurā uzstāsies izcili Latvijas un ārzemju mākslinieki.

Latvijas Radio koris Latvijas Radio koris kopā ar Rīgas zvanu ansambli "Primus" diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā festivālam sagatavojuši īpašu programmu – "Nakts lūgšana", kas Dzintaru koncertzālē izskanēs 19. decembrī plkst: 19.00.

Arvo Perta un Valentīna Silvestrova sirds mūzika kā balts plīvurs noglāsta steigā pazudušos, darbos pārņemtos un tos, kas caur nakts lūgšanu meklē mierinājumu savā garīgajā ceļā. Abus mūzikas dižgarus vieno līdzīga garīga dimensija un klusuma valdzinājums, taču Silverstrova liriķa būtība, iepretim Perta askētiskajam caurspīdīgumam iezīmē katra atšķirīgās personības šķautnes. Perta mūzikas zvaniņu "tintinnabuli", Rīgas zvanu ansambļa "Primus" izpildījumā, satiksies ar Radio kora kristāldzidrajām balsīm, ļaujot klausītājiem iespēja dzirdēt arī daļu no tikko iznākušā Radio kora ierakstu albūma, kas veltīts Valentīna Silvestrova mūzikai.

Leģendārais ukraiņu komponists Valentīns Silvestrovs uzskata, ka viņa daiļrade ir atbalss pasaulē notiekošajam un atbilde tam, kas jau eksistē. Tāpēc Silvestrovs tic, ka viņš nerada jaunu mūziku, bet atspoguļo apkārtējo dzīvi un pasauli caur savu mākslu. Dēvēts par ''svēto minimālistu'', Silvestrovs savā vokālajā mūzikā sasniedzis īpaša skaistuma stīgu, kas ir demokārtiska un pieejama plašam klausītāju lokam. Intervijā žurnālam "Mūzikas Saule’’ Silvestrovs 2005. gadā teica: "Jā, klusā balsī pasacītas, pavisam parastas lietas cilvēki dažkārt uztver kā skumjas. Bet manā mūzikā tās nav galvenais. Man galvenais ir panākt caurspīdīguma un gaismas sajūtu. Lai ir melanholija – tā ir dvēseles satikšanās ar mūžību. Bez skumjām mūzika zaudētu savu vērtību. Tāpat kā cilvēks.’’

Arvo Perts ir viens no tiem retajiem mūsdienu komponistiem, kura vārds apvīts ar dzīvā klasiķa auru. Maģiska alķīmija no pārpasaulīga miera, atkailinātas vienkāršības, attīroša klusuma un spējas uzrunāt cilvēci visuma valodā ir radījusi Perta skaņu pasauli, kurā patvērumu no kapitālisma mehānisma rata ikdienas skrējienā atraduši neskaitāmi klausītāji visās pasaules malās. Perta mūzika nereti tiek salīdzināta ar Gregoriāniskajiem dziedājumiem un agrīno renesanses komponistu polifoniju. Perts izveidojis savu skanisko paradigmu "tintinnabuli", kas balstās uz zvaniņu sasaukšanos dažādās kombinācijās. Tās karkass veidots pēc noteiktiem likumiem, kur līnijas ir tik uzskatāmi skaidras, ka pat neliela novirzīšanās ar neparedzētu disonantu saskaņu vai pauzi var izjaukt kopējās kompozīcijas harmoniju. "Tintinnabuli" tehnika ir arī kā komponista oriģināla pieeja tonalitātei, izskaidrojot to, kāpēc Perta mūzika skan gan laikmetīgi, gan senlaicīgi reizē.

Pirmais Dzintaru koncertzāles "Ziemassvētku festivāls" no 16. decembra līdz 7. janvārim klausītājiem piedāvās krāšņu muzikālo programmu – sākot no šarmanti liegiem franču šansoniem, Raimonda Paula un Gija Kančeli kino mūzikas, Volfganga Amadeja Mocarta, Johana Sebastiana Baha un Pētera Čaikovska melodiskajiem skaņdarbiem, līdz Arvo Perta un Valentīna Silvestrova sirds mūzikai un Pareizticīgo Ziemassvētku nakts apgarotajiem dziedājumiem. Koncertos tiksimies ar izciliem Latvijas un ārzemju māksliniekiem – Raimondu Paulu, Latvijas Radio bigbendu, akardeonisti Kseniju Sidorovu, vijolnieku Raimondu Ozolu ar stīgu kvartetu, Rīgas Doma zēnu kori, kontrabasistu Gunāru Upatnieku, dziedātāju Ralfu Eilandu, Nacionālo bruņoto spēku orķestri, čellistu Valteru Pūci, dziedātāju Anniju Putniņu, "Sinfonietta Riga" stīgu grupu un citiem māksliniekiem, bet festivālu atklās – īpašie viesi no ASV – "Grammy" balvas ieguvēji – Losandželosas ģitāristu kvartets. Vairāki koncerti "Ziemassvētku festivālā" būs īpaši veltīti arī bērniem.

"Ziemassvētku festivāla" laikā – no 16. līdz 20. decembrim no plkst. 18.00 līdz 23.00 pie Dzintaru koncertzāles būs skatāms arī īpašs gaismas un skaņas šovs, kas iepriecinās koncerta apmeklētājus un izgaismos gada tumšāko laiku.

Plašāka informācija: www.dzintarukoncertzale.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Отзывы о пансионатах для пожилых: что говорят реальные клиенты платные пансионаты для пожилых людей <a href=pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru>pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru</a> .

pansionat_tzol

<a href="/"https:krrakken.com>, кракен официальная ссылка</a>

Wilfordsopscopefer

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

MasonSax


ienāktreģistrēties