Starptautiskais bardu festivāls Bardu rudens 2010

Ilona Brūvere, 12.10.2010., 09:37

Bards - ceļojošais dziesminieks, dzejnieks, kas savā balādiski episkajā vēstījumā atklāj tautas dvēseli jau divpadsmitajā gadsimtā apdziedot valdnieka dzīvi un viņa veiksmes un neveiksmes karagājienos.

Koncerts Sv. Starptautiskais bardu festivāls Bardu rudens 2010Pētera baznīcā 21.oktobrī 17.30.

Gallu un britu kultūrā, Skotijā un Velsā parādās pirmās balādes, kas stāsta par cilvēku un tautas likteņiem, ar savām vienkāršajām melodijām vairāk atgādina dziedošas dzejas rindas, nevis muzikālus skaņdarbus. Romantisma laikmetā, kad gaisā virmo poēzijas gars, bardu sacerētās melodijas un teksti kļūst personiskāki un tautā tik iemīļoto dziesminieku dzejas rindas vairs nav tikai slavinošas bet arī ironiskas ainiņas iz dzīves, kas gūst plašu atzinību visos sabiedrības slāņos. Populārākie balāžu autori 16. gadsimtā ir Šekspīrs un Roberts Burns. Ceļojošie dziesminieki atskaņo ne tikai pašu sacerētas melodijas, bet izvēlas savam repertuāram arī tautā iemīļotas melodijas, interpretējot tās ar ģitāras pavadījumu.

Bardu kustība uzplaukst arī sešdesmito gadu padomju Krievijā. Neaizmirstamas ir Bulata Okudžavas skaudri apcerīgās dzejas rindas un smeldzīgās ģitāras skaņas. Latvijā bardu kultūru atpazīstam ieklausoties Austras Pumpures balsī, Kaspara Dimitera pašsacerētajos tekstos un Antas Eņģeles unikālajā balss tembrā.

Šogad starptautiskajā bardu mūzikas festivālā Rīgā piedalās viesi no Dānijas, Vācijas, Ekvadoras, Argentīnas un Lietuvas. Latviju pārstāv Dinārs Gulbis un Kaspars Dimiters.

Unikāls ir bardu trio Perotti Caleris Braun, kas dzied trīs dažādās valodās un pārstāv atšķirīgas kultūras, kas sastopas harmoniskā priekšnesumā, ļaujot katram no dalībniekiem prezentēt savu neatkārtojamo identitāti no Ekvadoras, Argentīnas un Vācijas. Riccardo Perotti (Ecuador), Alberto Caleris (Argentina) and Alois C. Braun (Germany). Bardu trio piedalās Eiropas koncertturnejās kopš 2007. gada, pulcējot dažādu sociālo grupu un visu vecumu klausītājus.
Priekšnesums sākas ar a capella, pārejot Alberto solo dziedājumā, bet plašākā programmas daļa veltīta interpretācijām, kur bavāriešu dialekts skan kopā ar spāņu un angļu tekstiem, ritmos un skaņās aizraujot publiku šķietami nesavienojamu skaņu un vārdu harmonijā. Rikardo Peroti pirmā kompozīcija 1990. gadā noturas Ekvadoras radio topos 57 nedēļas. Viņš ir ne tikai populārs mūziķis, bet arī producents un filmu mūzikas autors.

Alberto Kaleris pārliecina publiku ar savām pilsētvides dziesmām, kas sarakstītas āfrikāņu ritmā, saglabājot Klusā okeāna dienvidu krasta deju mūzikas rituālus un veidojot neatkārtojamu priekšnesumu. Alberto piedalās vairākos pasaules mūzikas projektos un sadarbojas ar populārām Latīņamerikas teātra trupām.

Starptautiskā bardu festivāla dalībnieku skaits šogad nav plašs, bet ikreiz tā ir kāda no mums vēl ne tik pazīstamām pasaules un tautas tradīciju pērlēm, kas atceļojusi uz Latviju, lai iepazīstinātu ar sevi spilgti un patiesi.
 


1 komentārs Komentēšana pieejama visiem.
dāvis (fhujy), 19.10.2010. 10:42:08 (ip:78.84.57.139)
Komentāra reitings: 0

tu esi idiods

Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


ienāktreģistrēties