Rīgas festivāla atklāšanas koncertā skanēs Perta, Kančeli un Vaska mūzika

Rinta Bružēvica, 19.05.2015., 15:19

Rīgas festivāla atklāšanas koncertā 30. maijā Rīgas Domā skanēs šī gada jubilāru Arvo Perta un Gijas Kančeli skaņdarbi, kā arī Pētera Vaska mūzika, aicinot klausītājus mūzikā smelt garīgos spēkus un iedvesmu mīlestībai.

Rīgas festivāla atklāšanas koncertsKoncertā uzstāsies Latvijas Radio koris un "Sinfonietta Rīga" diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Solists - Jurijs Savkins, vijole.

"Trīs gara brāļi, kuri veido veselu mūzikas laikmetu, kuru mūzikas valoda ir pašpietiekama – Perts, Vasks, Kančeli. Šajā koncertā ļoti būtiska ir viņu kopesamība kā muzikāla saruna starp šiem trim ļoti dažādajiem rokrakstiem, bet savā garīgajā izpausmē – tik ļoti līdzīgiem," teic diriģents Sigvards Kļava.

No šī gada jubilāra Arvo Perta (Arvo Pärt, 1935) daiļrades ārā tiks celtas divas motetes - Salve Regina, himna par godu Jaunavai Marijai un Da pacem Domine, ko Arvo Pertam pasūtinājis slavenais gambists Žordi Savalls.

Divas kompozīcijas skanēs arī no šī gada gaviļnieka Gijas Kančeli (Gia Kancheli, 1935) pūra. Eine kleine Daneliada ("Mazā Daneliada") tapusi 2000. gadā pēc Gidona Krēmera pasūtījuma, un tās pamatā komponists izmantojis motīvus no paša sacerētās mūzikas sava tautieša, gruzīnu režisora Georgija Danelijas filmām "Kin-dza-dza" un "Asaras lija". Šim skaņdarbam pamatoti tiek piedēvēta maza slieksme uz muzikālu demokrātiju, kas simfoniskajai mūzikai pievilina arī akadēmiskajai mūzikai attālus ļaudis, mudinot ikvienu uz dzīvi skatīties no saulainās puses.

Kordziesma Lulling the Sun ("Šūpuļdziesma saulei") pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja 2008. gadā grandiozajā koncertā "Pasaules Saules dziesmas". Kančeli bija viens no diriģenta Māra Sirmā uzrunātajiem 17 pasaules komponistiem, kas tika aicināti rakstīt jaundarbus par saules tematiku. Skaņdarbā saules vārdu Kančeli slavinājis 27 mēlēs, seno un mūsdienīgo valodu savijumā paužot ideju, ka bez pagātnes nebūtu šodienas un, ka saule nepāriet.

Arī Pēteris Vasks (1946) koncertā pārstāvēts ar diviem darbiem – "Lord, open our eyes / Kungs, atver mūsu acis" un "The Fruit of Silence / Klusuma auglis". Abu pamatā – Mātes Terēzes lūgšanu teksti.

"Klusuma auglis" ir silta meditācija par Mātes Terēzes kopto ceļu, kurā par orientieriem kalpo pieci ceļa stabiņi: lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers. "Ar šo darbu vēlos atgādināt par šāda ceļa esamību. Radusies sajūta, ka pasaulē notiekošais lēnām liek zaudēt pamatu zem mūsu kājām. Lai Dievs dod, ka šausmas, ko redzam Ukrainā, Tuvajos Austrumos, izdotos apdzēst, jo pretējā gadījumā šajā ugunskurā mēs sadegsim. Mēs katrs varam kaut ko darīt, lai apturētu šo neprātu. Teiksim labus, mīļus vārdus viens otram, jo katrs smaids, katrs mīlestībā teikts vārds, katrs glāsts – tas ir milzīgs spēks," saka komponists.

Līdzīga doma pausta arī speciāli Latvijas Radio korim un orķestrim "Sinfonietta Rīga" rakstītajā opusā "Lord, open our eyes", kurā iedzīvināta Mātes Terēzes lūgšana, ko viņa pati skandējusi ik dienu. "Diezgan ilgi šis Mātes Terēzes teksts stāvēja goda vietā manā darbistabā. Ilgi tam briedu, jo sapratu: reiz noteikti gribēšu to uzrakstīt...," saka Pēteris Vasks. Komponists atzīst – ar katru atskaņošanas reizi darbs uzplaukstot arvien košāk.

Rīgas festivālu atbalsta Rīgas dome.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Прывітанне, я хацеў даведацца Ваш прайс.

Robertunsab

лучшие сериалы на турецком языке

Glen

Полное путешествие в мир стабильного напряжения с нашими стабилизаторами Стабилизаторы напряжения Suntek <a href=kupit-stabilizator-napryazheniya.ru/stabilizatoryi-napryajeniya-suntek>Стабилизаторы напряжения Suntek</a> .

kupitstab_cuer


ienāktreģistrēties