"Pamatelements – ūdens"

Nataļja Sujunšalijeva, 09.12.2015., 09:12

Ceturtdien, 2015. gada 10. decembrī, plkst. 19.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" (Vecrīgā, Torņa ielā 1) izstādes "Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts" izskaņā notiks meditatīvs koncerts-performance "Pamatelements – ūdens", kurā ūdens spēku un tā saikni ar cilvēku radoši interpretēs māksliniece Kate Krolle un altiste Zane Šturme.

Māksliniece Kate KrolleŪdens ir visa dzīvā pirmavots. Bez tā neskaitāmajām formām un struktūrām – upe, ezers, okeāns, lietus, ledus, sniegs utt. – mūsu pasaule nav iedomājama. Arī 70% cilvēka organisma sastāv no ūdens. Taču tas neattiecas tikai uz fizisko matēriju. Ūdens spēks un tā apbrīnojamās izpausmes kļuvušas par metaforām dažādiem emocionāliem stāvokļiem, kā arī par būtisku iedvesmas avotu mākslai. Ne velti mēs sakām, ka jūtamies "saviļņoti". Tieši šī saikne starp dabas vareno pamatelementu un cilvēku ir bijusi abu mākslinieču intereses pamatā.

Kate Krolle īpaši šim pasākumam radījusi video darbu, kurā viņa pievērsusies ūdens un cilvēka dabas pamatelementiem. Savukārt Zane Šturme mijiedarbē ar video stāstu tēmu interpretēs mūzikā, izmantojot gan zināmu komponistu skaņdarbus, gan improvizācijas, ļaujoties mirkļa un vizuālā vēstījuma noskaņai. Klausītājiem šis koncerts-performance būs īpaša meditatīva pieredze – iespēja aizdomāties vai aizsapņoties, baudot neparastu vizuālu un audiālu estētiku.

Uz koncertu-performanci laipni aicināts ikviens interesents! Ieeja pasākumā brīva.

Kate Krolle 2010. gadā ar maģistra grādu absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, 2015. gada vasarā – prestižo Le Fresnoy Nacionālo laikmetīgās mākslas skolu Francijā, par savu diplomdarbu saņemot Prix Les Amis du Fresnoy apbalvojumu.

Jau kopš studiju gadiem māksliniece darbojas dažādos medijos – grafikā, instalācijā un video, kā arī iesaistās starpdisciplināros projektos kā scenogrāfe, režisore utt. Par 2012. gadā laikmetīgās mākslas festivālam "Survival Kit 4" veidoto videoinstalāciju "Patiesība ir vienkārša", kas tapusi tandēmā ar mākslinieku Ati Jākobsonu, Kate Krolle tikusi nominēta Purvīša balvai. 2013. gadā festivālā "Survival Kit 5" bija skatāma Kates Krolles un Anetes Vanagas performance "Gourmands". Savukārt 2014. gada vasarā plašu ievērību guva mākslinieces personālizstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā "Mūsu sirdis pieder mums".

Zanes Šturmes sākotnējā muzikālā izglītība saistāma ar vijoļspēli – jaunā mūziķe gatavojās absolvēt Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolas vijoles klasi, taču noslēdzošā kursa sākumā viņa izlēma vijoli nomainīt ar altu. Šobrīd Zane Šturme ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas alta klases bakalaura pēdējā kursa studente.

Māksliniece piedalījusies dažādos orķestru projektos, kā, piemēram, "Norden", kas 2013. gadā norisinājās Norvēģijā, bet šogad – Dānijā, apmeklējusi kameransambļa un specialitātes meistarklases Zviedrijā un Dānijā. Mūziķe spēlējusi Liepājas Simfoniskā orķestra sastāvā, tostarp, piedalījusies jaunās Liepājas koncertzāles "Lielais Dzintars" Lielās zāles atklāšanas pasākumā šī gada 6. un 7. novembrī. Altisti arvien interesējuši dažādi žanri un starpdisciplināra radoša sadarbība, tāpēc viņas iesaistīšanās šajā projektā ir gluži likumsakarīga.

Izstāde "Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" skatāma vēl tikai līdz 2015. gada 13. decembrim.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties