Lielās mūzikas balvas 2014 nominācija "Eiropas nozīmes mūzikas notikums Latvijā"

Rinta Bružēvica, 06.02.2015., 08:51

2015. gada 3. martā pl. 19.00 Latvijas Nacionālajā operā ar Hennessy un DNB bankas atbalstu notiks Lielās mūzikas balvas 2014 pasniegšanas svinīgā ceremonija, kuru tiešraidē atspoguļos LR3 "Klasika" un LTV1 pl. 21.05.

"Bahs. Pasija. Rīga"Lielās mūzikas balvas 2014 kategorijā "Eiropas nozīmes mūzikas notikums Latvijā" ir nominēts projekts "Bahs. Pasija. Rīga", kurā Johana Sebastiāna Baha ģēniju demonstrēja gan Latvijas Radio koris, gan dažādu baroka un Baha mūzikas jomā slavenu ārvalstu interpretu sniegums. Šajā kategorijā ir nominēts arī koncerts "Dzimuši Rīgā" (Born in Riga), kurā satikās Rīgā dzimušās pasaules mūzikas zvaigznes, kā arī Pasaules koru olimpiādes Sakrālās mūzikas koncerts, kas bija Latvijas koru kultūras apliecinājums Pasaules koru olimpiādes kontekstā.

Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas iniciētais projekts "Bahs. Pasija. Rīga" trīs piektdienas pirms Lieldienām saviļņoja klausītājus trijos lielākajos Rīgas dievnamos: Rīgas Domā, Sv. Pētera baznīcā un Sv. Jāņa baznīcā. Koncertā izskanēja ne tikai Baha pasijas (Jāņa, Marka un Mateja), bet līdzās tām – arī Ērika Ešenvalda jaunradītā Lūkas pasija, iemūrējot drošus pamatus šī žanra aizsākumam latviešu mūzikā.
Projekta virsvērtība šoreiz nav mērāma tikai izcila muzikāla notikuma brīnišķā pēcgaršā. Pasaules kultūras mantojuma kontekstā Latvijas Radio kora un tā sabiedroto būvētā Baha pasiju antoloģija uzlūkojama kā Baha ģēnija atklāsmes bezgala skaists un dziļš tulkojums, bet viņa pasiju – īstenu ciešanu drāmu – interpretācija atkal sasniedza jaunas virsotnes.

"Manām attiecībām ar Baha muzikālo ģēniju piemīt augšupejoša dinamika: nevienu brīdi neesmu izjutis apstāšanos. Piederu tiem, kuri uzskata, ka Baha mūzikas vēstījumam varam vien mēģināt tuvoties. Līdzko nonāc pie vienām durvīm, paveras nākamās. Labi zinu, ka nekad nebeigsies durvju atvēršanas kolosālā sajūta, kas ir līdzvērtīga jaunrades ekstāzei," – tā intervijā "Klasikai" sacījis Sigvards Kļava.

Par speciāli šim projektam pasūtīto Ērika Ešenvalda "Lūkas pasiju" diriģenta spriedums ir šāds:

"Eiropas kultūras galvaspilsētas konteksts man šķita īstais brīdis, lai neļautos latviešiem tipiskajai pieticībai un spertu šādu soli. Zinu, ka ārzemēs šī ziņa tiek uztverta kā nozīmīga kultūras vēsts."

6. jūlija vakarā pie Latvijas Nacionālās operas uz īpaši izveidotās brīvdabas skatuves koncertā "Dzimuši Rīgā" satikās Rīgā dzimušās pasaules mūzikas zvaigznes – tās, kuras lielāko daļu laika pavada ārpus Latvijas, taču Rīgu joprojām sauc par savām mājām – Maija Kovaļevska, Inese Galante, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Miša Maiskis, Ksenija Sidorova, Baiba Skride, kā arī izcilākie koru kolektīvi un talantīgākie orķestra mūziķi. Šis vakars nepārprotami kļuva par visa koncertu cikla "Dzimuši Rīgā" kulmināciju, par krāšņāko un grandiozāko "Rīga 2014" muzikālo notikumu, saviļņojot ne tikai Latviju, bet aizkustinot arī Eiropas muzikālo sabiedrību: koncertu pārraidīja deviņu valstu radiostacijas un divpadsmit valstu televīzijas. Seši no 16 programmā iekļautajiem darbiem bija latviešu komponistu radīti.

Pašā vasaras viducī, svelmainajā 15. jūlijā, klausītāju pārpildītajā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā par īstenu Latvijas koru kultūras apliecinājumu Pasaules koru kultūras kontekstā kļuva Pasaules koru olimpiādes Sakrālās mūzikas koncerts. Mūsu spēcīgāko sakrālās mūzikas autoru Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Renātes Stivriņas, Uģa Prauliņa, Romualda Jermaka, Imanta Ramiņa, Pētera Butāna un Riharda Dubras piedāvātā mūzikas galerija bija iespaidīga – visas iespējamās krāsas, nokrāsas, toņi un pustoņi, kādus vien var sastapt sakrālajā mūzikā.

Valsts akadēmiskais koris "Latvija", kori "Kamēr...", "Sōla", "Balsis", "Maska", Rīgas Doma zēnu un meiteņu kori, kurus diriģēja Māris Sirmais, Jānis Ozols, Ints Teterovskis, Mārtiņš Klišāns, Aira Birziņa, Jānis Liepiņš un Kaspars Ādamsons atklāja izjūtas, kuras mīt šodienas latviešu skaņražu sirdīs un prātos.

Lielo mūzikas balvu 2014 organizē VSIA "Latvijas Koncerti" sadarbībā ar Kultūras ministriju.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties