Latvijas Radio 3 – "Klasika" koncertsezona

Laura Elizabete Vanaga, 18.09.2015., 08:33

Latvijas Radio 3 – "Klasika" atklāj koncertsezonu Latvijas Radio 1. studijā.

Ventis Zilberts un Andra DārziņaPirmdien, 21. septembrī, plkst. 18.00 pēc komponistes Daces Aperānes ierosmes sadarbībā ar Latviešu kultūras biedrību "Tilts" Latvijas Radio 1. studijā skanēs kamermūzikas koncerts, kurā uzstāsies Austrālijā dzimusī altiste, Štutgartes Mūzikas augstskolas profesore Andra Dārziņa un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas klavieru, kameransambļa un klavierpavadījuma katedras profesors Ventis Zilberts. Koncertu, kuru vadīs Liene Jakovļeva, tiešraidē pārraidīs Latvijas Radio 3 – "Klasika".

Ņemot vērā klausītāju lielo interesi par "Klasikas" rīkotajiem tiešraides koncertiem, jau šobrīd aicinām šī koncerta apmeklējumam klātienē pieteikties savlaicīgi, savu ierašanos piesakot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai elektroniski pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ieeja Radio mājā Doma laukumā 8 pirmdien, 21. septembrī, no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Koncerta apmeklējums – bez maksas.

Jau septembra beigās Andra Dārziņa un Ventis Zilberts dosies koncertturnejā uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur sniegs koncertus sešās pilsētās, pirms šī nozīmīgā notikuma laipni sniedzot ieskatu sagatavotajā koncertprogrammā arī klausītājiem Latvijā. Programmā – Jāzeps Mediņš, Helmers Pavasars, Dace Aperāne, Pēteris Vasks, Rebeka Klārka, Roberts Šūmanis un Džordže Enesku.

"Esmu gandarīta, ka Amerikā vēl joprojām aizrautīgi darbojas daudzas latviešu koncertapvienības un biedrības, kas rīko koncertus ar izcilu latviešu mūziķu piedalīšanos un kuros tiek atskaņoti latviešu mūsdienu komponistu un arī vecmeistaru opusi," uzsver Latviešu kultūras biedrības "Tilts" mūzikas nozares vadītāja komponiste Dace Aperāne.

Latviešu kultūras biedrība "Tilts" ir bezpeļņas organizācija – galvenā latviešu koncertu un teātru turneju rīkotāja Ziemeļamerikā, kas sadarbojas arī ar citām ASV mītošajām latviešu biedrībām un koncertapvienībām. "Tilta" mūzikas nozares rīkotajās turnejās ar Daces Aperānes gādību piedalījušies neskaitāmi latviešu mūziķi gan no Latvijas, gan ASV: viņu vidū – RIX klavieru kvartets, Liene Circene, Vestards Šimkus, Armands Ābols, Inga Šļubovska, Agnese Egliņa, Baiba un Lauma Skrides, Egīls Šēfers, Edgars Saksons, Rīgas Doma zēnu koris un neskaitāmi citi mākslinieki. "Tomēr šī būs pirmā reize, kad "Tilts" rīkoto koncertturneju ieskandinās koncerts Latvijas Radio 3 – "Klasika", par ko man īpašs prieks," tā Dace Aperāne.

Latviešu izcelsmes mūziķe Andra Dārziņa dzimusi Austrālijā. Studējusi Adelaidas Universitātē, vēlāk izglītojusies Berlīnes Mākslas augstskolā. Viņa ir Genfas mūzikas konkursa laureāte, bet 1992. gadā starptautiskajā Lionel Tertis altistu konkursā ieguvusi laureātes titulu un otro vietu. Andra Dārziņa strādājusi par altu grupas koncertmeistari Hamburgas Filharmonijas orķestrī, kā arī par alta spēles profesori vairākās Vācijas mūzikas augstskolās. Kā kamermūziķe koncertējusi daudzās Eiropas valstīs un piedalījusies arī festivālos: Enesco – Rumānijā, Prussia Cove – Anglijā, Festival Rencontre Musicales – Francijā un citos nozīmīgos mūzikas forumos Austrālijā, Austrijā, Čīlē, Igaunijā, Latvijā. Andra Dārziņa bijusi pirmatskaņotāja vairākiem modernās mūzikas darbiem (Dītera Einfelda Koncerts altam un 24 sitamiem instrumentiem, Kurta Švercika Duo altam un tubai, Jirgena Esla Sonatīne Blue Limit), tostarp latviešu komponistu Alvila Altmaņa un Maijas Einfeldes Alta koncertiem, Daces Aperānes skaņdarbam "Vasaras mūzika" (2012, kopā ar Laumu Skridi). 2014. gadā kopā ar Dienvidrietumvācu Radio Vokālo grupu piedalījusies Mortona Feldmana darba Rothko Chapel ierakstā. Andras Dārziņas biežākie partneri kamermūzikā ir pianisti Andreass Kerstens, Sabīne Zauere, Lauma Skride un Ventis Zilberts, kā arī viņa darbojas Gremonda Trio.Kopš 2008. gada Andra Dārziņa ir mākslinieciskā vadītāja Štutgartes kamermūzikas koncertu sērijām St. Antonius Autumn Concerts. Viņas ieinteresētība latviešu mūzikā rezultējusies CD Latvian Impresssions (Bauer/Animato, 2010), ko Pasaules Brīvo latviešu apvienība novērtējusi ar Krišjāņa Barona balvu. 2013. gada oktobrī izdots CD Latvian Impressions Vol. 2, kurā ietverti arī viņas altam aranžētie vijoles un čella repertuāra darbi. Savos koncertos viņa bieži stāsta par Latviju, tās mūzikas tradīcijām un komponistiem. 2015. gadā Vācijā izdots CD Reflections (pianists V.Zilberts).

Pianists Ventis Zilberts mācījies Pāvula Jurjāna mūzikas skolā un Emīla Dārziņa speciālajā mūzikas vidusskolā, 1971. gadā absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju (prof. Igora Kalniņa klase); pēc tam pabeidzis Nikolaja Rimska-Korsakova Ļeņingradas Valsts konservatorijas asistentūru (prof. Natana Perelmana klase). 1974. gadā Ventis Zilberts sāk strādāt Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas klavieru nodaļā, kopš 1998. gada ir Klavieru, kā arī Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras profesors. Viņa klasi absolvējuši vairāk nekā 50 pianistu, to vidū Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēki Inguna Puriņa, Vita Vēriņa, Normunds Vīksne, Mārtiņš Zilberts. No 1976. līdz 2004. gadam bijis Latvijas Radio pianists - koncertmeistars, sadarbojoties ar apmēram 100 vokālistiem un instrumentālistiem; radio studijā ieskaņots vairāk nekā 900 kompozīciju. Tapuši CD sadarbībā ar flautisti Ditu Krenbergu, čellisti Martu Sudrabu, trombonistu Boļeslavu Voļaku, dziedātājiem Jāni Sproģi un Ingu Pētersonu. Ventis Zilberts nenogurstoši koncertējis ne tikai Latvijā: viņa ceļi veduši uz Poliju, Bulgāriju, Zviedriju, Vāciju, Franciju, Portugāli, Dāniju, Somiju, Igauniju, Lietuvu, Gruziju, Uzbekistānu, ASV, Kanādu. Par nopelniem Latvijas labā 1998. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. 1995. gadā saņēmis Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) Mūzikas nodaļas balvu par trimdas latviešu mūzikas popularizēšanu Latvijā.

Aicinām klausīties tiešraides koncertu Latvijas Radio 3 – "Klasika" radio frekvencēs un internetā klasika.latvijasradio.lv/lv/lr3/.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Hallo, ek wou jou prys ken.

RobertSax

Zdravo, htio sam znati vašu cijenu.

Robertunsab

Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties