Izcilais Ņujorkas kamerorķestris "Ensemble Mise-en"

Mārtiņš Pučka, 28.10.2015., 08:34

Ceturtdien, 29. oktobrī plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē ar programmu "Amerikāņu TV reklāmas. Post-minimālisma pirmatskaņojumi" viesosies izcilais kamerorķestris "Ensemble Mise-en" no Ņujorkas.

"Ensemble Mise-en"Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" klausītājiem ansamblis piedāvā pašus jaunākos amerikāņu komponistu darbus.

"Ensemble Mise-en" ir viens no ievērojamākajiem laikmetīgās mūzikas kolektīviem Ņujorkā. Tā dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs ir komponists Mūns Jangs Ha (Moon Young Ha), kura organizētie koncerti guvuši plašu rezonansi kā pārsteidzoši, izaicinoši un augstas kvalitātes notikumi. Grupas dalībnieki ir dažādu tautību mūziķi, kas īpaši specializējušies mūsdienu mūzikas interpretācijā. Ansambļa "Mise-en" nosaukums aizgūts no korejiešu valodas, kur "mee" nozīmē "skaistums", bet "zahn" - "dekorēt", izceļot mūziķu vēlmi atklāt mūsdienu mūzikas daudzveidīgo šarmu un uzrunāt arvien jaunus klausītājus.

Kopš tā dibināšanas 2011. gadā, "Ensemble Mise-en" uzmanību izpelnījies ar savām izsmalcinātajām, sarežģītajām un pārsteidzošajām laikmetīgās mūzikas interpretācijām. Grupa atskaņojusi gan labi pazīstamu, gan mazpazīstamu komponistu darbus, sadarbojoties ar dažādu tautību skaņražiem (viņu vidu ir arī latviešu komponiste Santa Bušs). Līdz šodienai ansamblis atskaņojis 208 skaņdarbus, 86 no tiem tikuši rakstīti tieši šim kolektīvam, un sniedzis 54 skaņdarbu Ņujorkas vai ASV pirmatskaņojumus.

Ansamblis lepojas ar pašu organizēto festivālu, kura aizsākumi meklējami 2014. gadā. Ik gadu aicinot komponistus no visas pasaules iesūtīt kompozīcijas ansambļa sastāvam, tas saņēmis jau vairāk nekā 2300 pieteikumus. 2016. gadā notiks jau trešais "Ensemble Mise-en" festivāls un tas plānots četru dienu garumā, organizējot meistarklases, diskusijas un koncertus, un Ņujorkas klausītājus iepazīstinot ar 30 jauniem skaņdarbiem. Šoruden norisinās ansambļa pirmā Eiropas koncerttūre, Rīgā "Ensemble Mise-En" ieradies no Viļņas, bet pirms tam uzstājies Stokholmā.

Programmā "Amerikāņu TV reklāmas. Post-minimālisma pirmatskaņojumi" ietverti jaunākie amerikāņu komponistu darbi un tā veidota, imitējot televīzijas programmu, kur raidījumus ik pa laikam pārtrauc reklāmas pauzes. Tajās dzirdēsim amerikāņu komponista, virtuozā pianista Frederika Rževska (Frederic Rzewski) darbu "Spots" (1986), kas caurvīs visu koncertu. Tāpat koncerta klausītājiem būs iespēja iepazīt vairākas šogad tapušas kompozīcijas, ko sacerējuši amerikāņu komponisti Sangs Songs (Sang Song), Daniels Fiškins (Daniel Fishkin), Paskāls Lebefs (Pascal Le Boeuf) un "Ensemble Mise-en" vadītājs Mūns Jangs Ha.

Koncertā Rīgā ansambļa sastāvā uzstāsies:

  • Marija Džonsone (Maria Johnson), flauta;
  • Karloss Kordeiro (Carlos Cordeiro), klarnete;
  • Marks Brosčinskis (Mark Broschinsky), trombons;
  • Dorotija Čana (Dorothy Chan), klavieres;
  • Sabīna Torosjana (Sabina Torosjan), vijole;
  • Evans Ranjons (Evan Runyon), kontrabass.

No 16. oktobra līdz 6. novembrim Latvijā jau četrpadsmito reizi norisinās Jaunās mūzikas festivāls "Arēna". Šogad klausītājiem Rīgā, Siguldā un Liepājā tiek piedāvātas desmit laikmetīgās mūzikas un mākslas programmas akustiski un vizuāli neparastos risinājumos – elektroakustiskā kameropera "Marienglass", Latvijas Radio kora projekts "Canto 33", franču komponista Fransuā Sarāna muzikālas performances "No Say No Way" pasaules pirmatskaņojums, ansamblis "Mise-en" ar programmu "Amerikāņu TV reklāmas. Post-minimālisma pirmatskaņojumi", ģitāras un perkusiju duets "El Cimarron Duo" (Austrija/Itālija) ar programmu "Kontrapunkts. Utopiskie dialogi", latviešu un šveiciešu folkloras un mūsdienu mūzikas improvizācijas koncerti "No Alpiem līdz Gaiziņam", kā arī Turcijas slavenākā dziedātāja Mustafa Doana Dikmena viesošanās koncertlekcijā par Tuvo Austrumu un Rietumeiropas mūzikas saskares punktiem - "Saknes nākotnē". Pirmo reizi jaunās mūzikas festivāla "Arēna" vēsturē, šogad ir īpaša programma arī bērniem "Meža dziesmas", savukārt komponiste Marina Gribinčika aicina uz instrumentu darināšanas meistarklasēm.

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Šveices fonda "Pro Helvetia", viesnīcas "Konventa Sēta", Turcijas vēstniecības Latvijā un Rīgas domes festivālu mērķprogrammas atbalstu.

Koncerta biļetes Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties