Klasiskās mūzikas "rokzvaigzne" Emīls Jūnasons uzstāsies ar "Sinfonietta Rīga"

Baiba Freimane , 04.11.2015., 09:26

Sestdien, 14. novembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē notiks koncerts "Sinfonietta Rīga un ziemeļu klarnetes zvaigzne Emīls Jūnasons".

Emīls JūnasonsKoncertprogrammas fokusā ir skandināvu mūzika un par tradīciju kļuvušais ikgadējais latviešu kamersimfonijas pirmatskaņojums – šoreiz jaunu skaņdarbu orķestrim radījis komponists Andris Dzenītis. Tam līdzās zviedru komponistu Kristiana Lindberga un Jūnasa Valfridsona mūzika, kā arī britu skaņraža Tomasa Adesa Kamersimfonija. Ar muzikālu nepieradinātību izceļas koncerta solists, par klasiskās mūzikas rokzvaigzni dēvētais zviedru klarnetists Emīls Jūnasons. Pie diriģenta pults Normunds Šnē.

Normunda Šnē aizsāktā kamersimfoniju cikla ietvaros ik gadu pēc "Sinfonietta Rīga" pasūtījuma jaunu kamersimfoniju rada kāds no latviešu komponistiem; šis būs cikla desmitais koncerts. 14. novembrī klausītāju un mūzikas kritiķu vērtējumam tiks nodota Andra Dzenīša kamersimfonija "SIN(Fonietta)" – simboliska pirmsspēka un grēka pretruna skaņu valodā.

Vēl kāda muzikāla intriga būs zviedru jaunās paaudzes komponista Jūnasa Valdridsona opusa "Biķernieku mežs" pirmatskaņojums. Skaņdarbs ir rezultāts komponista un orķestra sadarbībai aizvadītā gada rudenī, kad Jūnass Valfridsons, pateicoties Zviedrijas mākslas padomes atbalstam, viesojās pie "Sinfonietta Rīga" kā rezidējošais komponists. Skaņdarbs veltīts holokausta upuriem Biķernieku mežā, kad laikā no 1941.-1944. gadam tur tika nogalināti vairāki desmiti tūkstošu cilvēku.

Kamermūzikas žanra smalkumi uzmirdzēs pārsteidzoši apdāvinātā britu skaņraža Tomasa Adesa partitūrā. Viņa "Kamersimfonija" ir skaidrs un pārliecinošs pieteikums simfoniskās formas pārnesumam kamermūzikas audeklā. Tomass Adess ir dzimis 1971. gadā, studējis Londonā un jau paguvis radīt ievērojamu skaitu muzikālu sacerējumu un iegūt atpazīstamību visā pasaulē. Izdevums "Londonist" 2012. gadā iekļāvis Tomasu Adesu savā izcilāko dzīvo laikmetīgās mūzikas autoru desmitniekā.

Koncerta solists, virtuozais un "nepieradinātais" zviedru klarnetists Emīls Jūnasons Rīgā atskaņos skaņdarbu, kuru īpaši viņam 2013. gadā sacerējis zviedru trombonists un komponists Kristians Lindbergs. Klarnetes koncerta "The Erratic Dreams of Mr. Grönstedt" muzikālajā valodā var nolasīt Endrū Loida Vēbera vitalitāti, Mocarta melodiskumu un spilgtas zviedru mūzikas krāsas.

"Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē: "Atšķirot 14. novembra koncerta partitūras, ir prieks skatīties, kā tās ir uzrakstīts: ar kādu meistarību, ar kādu muzikāla intelekta klātbūtni! Visi koncertā atskaņotie komponisti ir izcili mūsdienu mūzikas meistari!".

Koncertu atbalsta "Anders Wall Foundation".

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Biļešu cena: 7 - 15 EUR.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties