Britu karaļnama cienīts mūziķis uzstāsies Rīgā

Sanita, 02.12.2009., 16:58

Indijas klasiskās mūzikas un svētās Benaresas sinerģijas mistērija.

9. decembrī kinoteātra "Rīga" Lielajā zālē notiks sarodista Akaša Sergeja Ancupova un tablista Sandžu Viršnu Sahai (Benaresa) Ziemeļindijas klasiskās mūzikas koncerts "Sinerģija", kas tiek veltīts Indijas klasiskās mūzikas skolas "Sarasvati" atklāšanai Rīgā.

Akašs Sergejs Ancupovs, pasaulē slavenā muzikanta Amdžada Ali Hāna (Amjad Ali Khan) māceklis, ir plaši pazīstams Latvijā. Muzikālā izsmalcinātība, ritmiskāAkašs Sergejs Ancupovs virtuozitāte un brīvība piesaista viņa koncertiem Indijas un garīgās mūzikas klausītājus.

Sandžu Višnu Sahai, Benaresas tablas spēles skolas patriarha Pandita Šarda Sahai dēls, jau sestajā paaudzē dāvā pasaulei šo izsmalcināto mākslu. Sandžu Viršnu Sahai savā pirmajā koncertā uzstājās 9 gadu vecumā un kopš tā laika ir kļuvis par virtuozu, spožu izpildītāju, kam aplaudē visprestižākajās Eiropas, Āzijas un Amerikas koncertzālēs. Viņš ir muzicējis Ņujorkas Karnegihollā, Londonas Alberthollā, arī Soltleiksitijas Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Anglijas karaliene Elizabete Ii un Velsas princis Čārlzs ir aicinājuši Sandžu Sahai sniegt viņiem privātus koncertus.

Sandžu Sahai ir ne tikai virtuozs un izsmalcināts muzikants, viņa personība ietver sevī dzīves enerģijas lādiņu, kas gūts dzimtajā Benaresā (zināma arī kā Varanasi) – pilsētā, kas ir dārga hinduistiem, džainiem, budistiem un musulmaņiem. Benaresai hinduistu dzīvē ir tāda pat nozīme kā Vatikānam – katoļticīgajiem, tā ir vissvētākā hinduisma pilsēta un braminu zināšanu krātuve.

Koncerta nosaukumā Sinerģija ir ietverta dziļa filozofiska un mistiska nozīme. Sinerģija (no grieķu synergeia – kopēja rīcība) mūsdienu izpratnē ir pūliņu apkopošana, kas dod daudzkārt lielāku rezultātu nekā vienkārša spēku summēšana. Taču sākotnēji ar šādu jēdzienu apzīmēja cilvēka un Dieva savienību daiļradē, lai īstenotu dievišķo ieceri par pasaules un cilvēces glābšanu – dievišķās žēlastības un cilvēciskās brīvības saplūšanu. Īpaši mūzikā tā apliecinās ar vislielāko dzīvinošo un acīmredzamo spēku.

Koncerta sākums 19:00
Biļetes var iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un kinoteātra "Rīga" kasē
Biļešu cena ir no 7 līdz 15 latiem.
Studentiem un pensionāriem – 5 lati.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Hallo, ek wou jou prys ken.

RobertSax

Zdravo, htio sam znati vašu cijenu.

Robertunsab

Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties