"Par to, kas daudziem nezināms jeb Raiņa draugs Pauls Dauge"

Sandra Zobena, 23.09.2015., 08:37

24. septembrī plkst. 18.00, Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē notiks literāra saruna "Par to, kas daudziem nezināms jeb Raiņa draugs Pauls Dauge".

Dauge, Rainis, Aspazija (1911.)Programmā:

  • MMA vecākā eksperta Dr. philol. Jāņa Zālīša stāstījums par literātu, filozofu, mediķi un sabiedrisko darbinieku Paulu Daugi (1862–1946);
  • Fragmentus no sarakstes un Paula Dauges apcerējumiem lasa aktieris un režisors Valdis Lūriņš.

Ievērojamo mediķi, filozofu, literātu un sabiedrisko darbinieku Paulu Daugi (1862–1946) un dzejnieku Raini saistīja jaunībā noslēgta "cīņas savienība" un draudzība mūža garumā. Dzīves lielāko daļu Pauls Dauge aizvadīja Maskavā, pēc 1905. gada viņi tikās tikai pāris reižu un arī vēstuļu apmaiņa politisku iemeslu dēļ nereti bija visai ierobežota. 1935. gadā kopā ar atmiņām šo saraksti nododot publicēšanai, Pauls Dauge tai licis zīmīgu nosaukumu – "Par to, kas daudziem nezināms".

Pauls Dauge draugam veltījis daudzas publikācijas, īpaši tuva viņam bija Raiņa filozofiskā dzeja, pirmām kārtām krājums "Gals un sākums" (1912), atsevišķus dzejoļus viņš arī tulkojis vācu valodā.

Sarunā par Pauli Daugi tiks iezīmēti arī daži mazāk pieminēti viņa biogrāfijas aspekti – staļiniskās represijas, kas skāra gan viņu pašu, gan ģimenes locekļus.

RLB un MMA kopīgais pasākumu cikls "Aspazijas un Raiņa gads Rīgas Latviešu biedrībā" noris ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu un ir daļa no Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada programmas "Pastāvēs, kas pārvērtīsies".


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


ienāktreģistrēties