Projekts "Latvijas gadu gredzeni literatūrā"

Sandra Zobena, 05.02.2015., 12:25

Februāra tēma – "Tēvzemes un zemes tēma latviešu vēsturiskajā romānā: prom no zemes, atpakaļ pie zemes".

"Latvijas gadu gredzeni literatūrā"Turpinās Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes un Memoriālo muzeju apvienības kopīgais projekts "Latvijas gadu gredzeni literatūrā". 10. februārī plkst. 17.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Alberta ielā 12–9, lekciju "Tie paši oši latviešu literatūrā" lasīs Dr. philol. Ieva Kalniņa (LU).

"Tie paši oši" ir Evitas Sniedzes drāmas nosaukums. Lugas virsraksts ir alūzija uz tēlu Rūdolfa Blaumaņa drāmā "Indrāni". Dramaturģe rāda Latvijas laukus, kuros tradicionālo lauku sētas ainavu nomainījis ciemats kā vieta, kurā zudusi cilvēka personiskā telpa, cieņa pret darbu un dzīvību, kur vairs nav jaunās paaudzes, kas spētu apsaimniekot zemi.

Ievas Kalniņas lekcija būs veltīta jaunākajam latviešu vēsturiskajam romānam, aplūkojot arī jautājumu, cik nozīmīga tajā ir tēvzeme un zeme. Vēsturiskais romāns beidzamos gados kļūst arvien daudzveidīgāks attieksmē pret laiku, notikumiem un valodu. Jānis Lejiņš, Aivars Kļavis, Inga Ābele, Pauls Bankovkis, Osvalds Zebris, Māris Bērziņš – katrs izvēlas atšķirīgu pieeju vēstures notikumu skatījumam. No rūpīgi veidotas senatnes, suverēnas, detalizētas vēsturiskās telpas caur postmodernu desmit gadsimtu ceļojumu kopā ar savādiem ceļa biedriem, satiekot divus latgaliešus, kas sarunājas ar Dievu un sapņo par debesīm, vēsturiskā romāna lasītājam ir iespējams nonākt kādā 20. gadsimta konkrētā gadā.

18. februārī plkst. 17.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā šī paša projekta ietvaros notiks diskusija "21. gadsimta sieviete uz latviešu zemes", kurā piedalīsies dramaturģe, rakstniece, Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Sniedze un izdevniecības "Latvijas Avīze" vadītāja Evija Veide. Diskusiju vadīs literatūrvēsturnieks Jānis Zālītis.

Projekta vadītāja: Dr. philol. prof. Ieva Kalniņa (LU). Projektu finansē Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Ieeja brīva.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties