Notiks grāmatas "Liepāja. Jūgendstila arhitektūra" atvēršanas svētki

Agita Auza, 16.04.2015., 11:15

21. aprīlī plkst. 16.00 Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas aktu zālē notiks grāmatas "Liepāja. Jūgendstila arhitektūra" atvēršanas svētki.

"Liepāja. Jūgendstila arhitektūra"Grāmatas autors ir Jānis Krastiņš, arhitektūras zinātņu doktors, akadēmiķis, kurš ir lielākā Latvijas arhitektu autoritāte tieši jūgendstila pētniecībā. Izdevējs: Liepājas pilsētas Dome.

"Cerams, ka šī grāmata raisīs plašāku interesi par Liepājas Jūgendstilu, kas līdz šim bija ne visai apzināts, taču ir viena no noteikti visnozīmīgākajām pilsētas kultūras mantojuma daļām. Lai redzētu un baudītu Liepājas jūgendstilu, ir vērts kaut reizi mūžā pabūt šajā pilsētā," ar šādu frāzi Jānis Krastiņš, izdevuma autors, noslēdz grāmatas ievadvārdus. Pirms vairāk kā 4 gadiem autors šaubījās, vai uzsākt darbu pie šīs grāmatas, jo nav saglabājies ēku būvprojektu arhīvs par Liepājas jūgendstila arhitektūru. Liepājas jūgendstila izpētes uzņemšanos var nosaukt par varoņdarbu. Autora vārdiem sakot:"grūti runāt par gleznu, ja nav zināms, kas to gleznojis". Tāpēc autors īpašu paldies par atsaucību izsaka ēku tagadējiem īpašniekiem, kuru saglabātie dokumenti ļāva identificēt daudzu ēku būvvēsturi.

Starptautiski atzīti recenzenti par grāmatu izsakās ļoti atzinīgi: "Jūgendstila starptautiskā un kosmopolītiskā vīzija, kas sakņota dziļās vietējās tradīcijās, atspoguļojas gan daudzstāvu namos, gan mazākās koka ēkās. Iespēja palūkoties uz Liepājas jūgendstila arhitektūru Eiropas kontekstā ir grāmatas papildu vērtība," tā par grāmatu izsakās Barselonas Universitātes Mākslas vēstures katedras profesore Mireija Freiča Serra. Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Dr.habil.art. Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Ojārs Spārītis atzīst: "Liepājas jūgendstils ir plaukstošās tautsaimniecības uzskatāms atspulgs. Latvijas rietumkrasta ievērojamākā pilsēta var lepoties ar apbūves daudzveidību, greznumu un kvalitāti. Tajā ir skaidri saskatāma sava laika arhitektu meistarība radoši pārņemt pasaules kultūras strāvojumus, piešķirot tiem vietējo savdabību un tikai Liepājai raksturīgu māksliniecikso šarmu." Jāpiebilst, ka grāmatā ir vairāki pirmpublicējumi par Liepājas pilsētas plāniem no Krievijas arhīviem.

"Liepāja sen to bija pelnījusi!", tā par grāmatu izsakās Liepājas pilsētas Būvvaldes Vecliepājas rajona arhitekte Gunta Šnipke, grāmatas tapšanas ierosinātāja.

Liepājas pilsētas pašvaldība grāmatu dāvinās Liepājas bibliotēkām, kā arī to varēs iegādāties grāmatnīcās.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties