"Latvijas un Krievijas kultūras sakari"

Sandra Zobena, 27.04.2015., 11:26

29. aprīlī plkst. 18.00 Rīgas Latviešu biedrības Kamīnzālē ar priekšlasījumu vakaru "Latvijas un Krievijas kultūras sakari" noslēgsies Rīgas Latviešu biedrības un Memoriālo muzeju apvienības kopīgā cikla "Aspazijas un Raiņa gads Rīgas Latviešu biedrībā" pavasara sezona.

"Latvijas un Krievijas kultūras sakari"Priekšlasījumu vakara tēmas:

  • Raiņa pirmā trimda Slobodskā 20. gadsimta sākumā un Dainu tēva Krišjāņa Barona dzīve un darbība Krievijā 19. gadsimta otrajā pusē;
  • Raiņa un Krišjāņa Barona piemiņas saglabāšana trimdas vietās 21. gadsimtā.

Vjatkas guberņas nelielā pilsēta Slobodska (tagad Kirovas apgabals, Krievija) ir Raiņa trimdas vieta no 1899. vasaras līdz 1903. gada pavasarim. Šajā laikā veidojas viņa kā dzejnieka personība.

Rainis ir ieguvis Pēterburgas Universitātes Juridiskās fakultātes diplomu, strādājis par juristu gan Viļņā, gan Jelgavā, gan Panevēžā, bijis demokrātiskā laikraksta "Dienas Lapa" redaktors, publicējis simtiem progresīvu domu izteicošu rakstu un par darbošanos pretvalstiskajā organizācijā "Jaunā strāvā" apcietināts un kā politiski neuzticams izsūtīts. Vjatkas upes krastos top ne tikai Raiņa pirmais dzejoļu krājums "Tālas noskaņas zilā vakarā", bet arī pasaules klasiķu darbu tulkojumi un atdzejojumi.

Vienīgais muzejs, kas latviešu dzejniekam iekārtots ārpus Latvijas, atrodas viņa pirmās trimdas vietā Slobodskā, Vjatkas ielā 24. Jāpiebilst, ka Lugano (Šveice) Rainim un Aspazijai nav sava muzeja – tikai piemiņas istaba Pilsētas arhīva telpās.

Par Raiņa piemiņas saglabāšanu, dzejnieka muzeju un viesošanos Slobodskā 21. gadsimtā stāstīs Raiņa un Aspazijas pētniece Mag. philol. Gaida Jablovska.

Šogad 180. gadskārtu atzīmē izcila kultūras personība – Dainu tēvs Krišjānis Barons. Arī viņa dzīves un darba gaitas saistītas ar Krieviju. Pavadot vairāk nekā 30 gadu gan Pēterburgā un Maskavā, gan pildot savus tiešos skolotāja pienākumus Voroņežas guberņā, Krišjānis Barons iesācis savu mūža darbu – latviešu tautasdziesmu krāšanu, kārtošanu un izdošanu. Maskavā tapis arī Dainu skapis. Krišjānim Baronam Krievijā iekārtots muzejs.

Krišjāņa Barona muzeja speciālists Mag. art. Andris Ērglis savā priekšlasījumā atklās mazāk zināmās Krišjāņa Barona dzīves epizodes Krievijas periodā, savukārt muzeja vadītāja Mag. art. Rūta Kārkliņa dalīsies pieredzē un pārdomās par Krišjāņa Barona piemiņas saglabāšanu bijušajā Voroņežas guberņas Uderevkas muižā. Skanēs latviešu tautasdziesmas.

Dziedāsim, spēlēsim, pieminēsim Krišjāņa Baronu viņa 180. jubilejas gadā un Raini 150. gadskārtā!

Sarīkojumu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax

Szia, meg akartam tudni az árát.

Robertunsab

Hi, roeddwn i eisiau gwybod eich pris.

RobertSax


ienāktreģistrēties