Dzejas krājums "Nepiesavināma"

Iveta Rozīte , 30.09.2015., 07:19

Tikko iznācis Evas Mārtužas dzejas krājums "Nepiesavināma".

"Nepiesavināma"Dzejniece turpina dzejā emocionāli skarbi un spītīgi attīstīt latviskuma ideju, bezbailīgi un daudzveidīgi to nosaucot vārdā, liekot dzejiskajam "es" piedzīvot gan personīgu sevis atbrīvošanu un attīrīšanu no citu kultūru uzslāņojumiem, gan apzināties, cik svarīgi šobrīd emocionāli nosaukt vārdā Latvijas esamībai būtiskas lietas. Nosaucot vārdā vēstures līkločos un no atmiņas padzisušās vērtības, kas ilgi bijušas apzināti vai neapzināti noklusētas, tās uzmirdz, kļūst piederīgas jaunajai realitātei. Dzeja kļūst līdzvērtīga iniācijai, kad lasot ļaujies savdabīgai sakrālai iesvētīšanai, kad iekļaujies savā zemē ar citādu izpratni, esi gatavs sastapties ar negaidītu skatījumu uz cilvēku savstarpējo līdzāsbūšanu, indivīda dzīvošanas pretrunīgumu mūsdienu Latvijā, mūsu valsts izniršanu no gadu tūkstošu tīstokļiem un tik greznu esamību šodien, kur nojausmā tīta sāļaina asara bizītē sapīta ieplūsmo vasarā.

Jau ar pirmo Evas Mārtužas grāmatas "No mana kodiena nemirst" iznākšanu latviešu dzejas cienītājs iepazina neatkarīgu viedokļa paudēju, neparasta likteņa veidotāju un ielāgoja viņas vārdu. Īpaši nozīmīga ir E. Mārtužas iekļaušana starp 13 latviešu dzejniekiem dzejas izlasē vācu valodā "Riga im Wasser" (2004). Izlases sastādītāja priekšvārdā rakstīja, ka E. Mārtužas dzejā "acīm redzama kļūst "sievišķās gudrības" eksistenciālā atklāsme. Sievietes un vīrieša mīlestības maksimālismā viņa veido pašas attieksmi pret pasauli."

Dzejas grāmatas " Nepiesavināma" galvenās tēmas ir dzīvība un nebūtība, vēlme mīlēt un būt brīvai mīlestībā, spēcīgas dzimtās zemes saknes, lepnums par piederību Latvijai, nepakļaušanās vientulībai, sarūgtinājumiem, ironija par žēlabām un padošanos materiālās esamības valgiem.

Dzejas krājums ir spilgti individuāls un apliecina kvalitatīvi jaunu virsotni Mārtužas daiļradē.

Grāmata izdota apgādā SIA "IDE Rozītes".


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Robertunsab

Очаровательная девушка сойдется джентельмена для прогулок унтер луной, телеграм @wanowes

Kennethjat


ienāktreģistrēties