Pirmā pasakām veltītā monēta Džūkstes Pasaku muzejā

Krīstīne Ozola, 23.11.2015., 15:33

24. novembrī plkst. 11.00 Džūkstes Pasaku muzejā (Džūkstes pagastā, Lancenieku skolā, Tukuma novadā) notiks Latvijas Bankas kolekcijas monētas "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" iznākšanai veltīts radošs pasākums.

Monētas "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" foto avers un reversŠī ir pirmā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām.

Monēta "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" tapusi iespaidojoties no latviešu grafiķa, dzejnieka un vairāku grāmatu autora Alberta Kronenberga pasakas "Pieci kaķi". Tā ir viena no latviešu tautas pasakām, kuru vecāki pirms naktsmiera mēdz lasīt bērniem. Pasakas galvenā doma – attapība, uzņēmība un čakls darbs ir labklājības pamatā.

Jaunās eiro kolekcijas monētas aversā redzama gulta ar pieciem saldi aizmigušiem kaķiem – Muri, Ņuri, Inci, Minci un Punci. Savukārt monētas reversā attēloti šie paši kaķi ar ēdamrīkiem – bļodiņām un karotēm. Monētas grafisko dizainu veidojusi izcilā bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle, ģipša modeli – Jānis Strupulis.

Radoši darboties pasākumā piedāvās skolotājas Agita Pavlovska, Solvita Subota un monētas māksliniece Anita Paegle, kura pastāstīs arī par monētas tapšanas ideju. Savukārt pasaku "Pieci kaķi" roku lellīšu teātra iestudējumu rādīs Džūkstes Pasaku muzeja darbinieki. Latvijas Bankas kolekcijas monētu "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" Džūkstes Pasaku muzejam pasniegs monētu dizaina komisijas priekšsēdētāja vietnieks, mākslinieks Laimonis Šēnbergs.

Monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla. Monētu no 24. novembra varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – numismātikas salonos, grāmatu un suvenīru veikalos un juvelierveikalos.

No 24. novembra monētu varēs apskatīt Džūkstes Pasaku muzejā, kas veltīts izcilajam latviešu pasaku krājējam, rakstniekam un skolotājam Ansim Lerhim-Puškaitim, kurš radīja pasakas, lai attīstītu bērnu iztēli un domāšanu, atklājot dabas spēku, ticību labajam, izceļot latviešu darba tikumu un citas latviskās dzīves vērtības.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты барышень равным образом юношей он-лайн, в течение телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl

Hi, kam dashur të di çmimin tuaj

MasonSax


ienāktreģistrēties