Sarunas muzejā: Nikolajs Rērihs – arheologs un etnogrāfs

Nataļja Sujunšalijeva, 13.11.2015., 19:35

Svētdien, 2015. gada 15. novembrī, plkst. 15.00 Mākslas muzejs "Rīgas Birža" (Doma laukumā 6, Vecrīgā) aicina uz "Sarunu muzejā" (krievu valodā) jaunatklātajā izstādē "Nikolajs Rērihs un Latvija".

Nikolajs Rērihs savā rezidencē Naggarā, Indijā. Ap 1937.Pasākuma īpašais viesis – Sanktpēterburgas Valsts Rērihu ģimenes muzeja-institūta direktora vietnieks zinātniskajā darbā Vladimirs Meļņikovs (Krievija), kurš pastāstīs par izcilo krievu mākslinieku Nikolaju Rērihu kā aizrautīgu arheologu un etnogrāfu.

Nikolajs Rērihs (Николай Константинович Рерих, 1874–1947), kuru pārsvarā pazīstam kā gleznotāju, visu dzīvi ne tikai interesējās par zinātni, bet aktīvi darbojies arī arheoloģijā un etnogrāfijā. No 1892. gada viņš sācis piedalīties arheoloģiskajos izrakumos Eiropas ziemeļrietumos un vākt etnogrāfiskus materiālus Baltijas reģionā. Nikolajs Rērihs pētījis senās somu svētnīcas, atjaunojis maztautu vodi un ižori kultūras mantojumu netālu no vecāku muižas "Izvara" pie Sanktpēterburgas.

Kā arheologs viņš izpētījis praktiski visu viduslaiku pieminekļu klāstu Krievijas impērijas teritorijā – sopkas, kurgānus, senās kapsētas, pilskalnus, cietokšņus, t.s. "lūgšanu kalniņus" (молитвенные горки), svētās birzes u.c. Vēlāk Nikolajs Rērihs pievērsies akmens laikmeta kultūrai, viņš bija pirmais arheologs, kurš atradis krama antropomorfas figūriņas Krievijas teritorijā.

Daudz ceļojot Eiropā, Amerikā, Āzijā un Āfrikā, Rērihs vienmēr lielu uzmanību pievērsa arheoloģijai un tai sekojošiem stāstiem, kļūstot par vienu no pirmajiem etnoarheologiem zinātnes vēsturē. Viņa publicētie materiāli par arheoloģiskajiem izrakumiem atrodas gan Valsts Ermitāžā Sanktpēterburgā, gan Valsts Austrumu muzejā Maskavā, gan Nikolaja Rēriha muzejā Ņujorkā.

Ievadot "Sarunu muzejā", Sanktpēterburgas Valsts Rērihu ģimenes muzeja-institūta direktora vietnieks zinātniskajā darbā Vladimirs Meļņikovs (Владимир Мельников) iepazīstinās ar Nikolaja Rēriha personību, viņa daiļradi, sabiedrisko darbību un bagātīgo kultūras mantojumu, kopā ar interesentiem aplūkojot izstādi "Nikolajs Rērihs un Latvija" un stāstot par eksponētajiem darbiem.

Tikšanās turpināsies ar lekciju Mākslas muzeja "Rīgas Birža" Konferenču zālē 3. stāvā, kurā pasākuma dalībnieki plašāk uzzinās par ievērojamā gleznotāja, filozofa un zinātnieka interesēm un panākumiem arheoloģijas un etnogrāfijas jomā. Nikolaja Rēriha atradumi tiks nodemonstrēti klātesošajiem ar kulturoloģiskiem komentāriem.

Uz "Sarunām" Mākslas muzejā "Rīgas Birža" laipni aicināts ikviens! Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 4,27; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde atvērta līdz 2016. gada 31. janvārim.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Моментальные он-лайн подписка в течение телеграм канале @mylovetut

Coreybrere

Моментальный он-лайн рука на телеграм канале @mylovetut

Coreysmeag

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax


ienāktreģistrēties