"Iittala – aktuāls dizains kopš 1881. gada"

Nataļja Sujunšalijeva, 09.11.2015., 15:20

Trešdien, 2015. gada 11. novembrī, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) aicina uz "Fiskars Group" uzņēmumu "Iittala", "Arabia", "Rörstrand" konceptuālā dizaina nodaļas vadītājas Irinas Vīpolas (Somija) lekciju "Iittala – aktuāls dizains kopš 1881. gada".

"Fiskars Group" uzņēmumu "Iittala", "Arabia", "Rörstrand" konceptuālā dizaina nodaļas vadītāja Irina Vīpola (Irina Viippola), Somija.Tas būs stāsts par Somijas mūsdienu stikla dizainu, leģendārā stikla priekšmetu ražotāja "Iittala" vēsturi, zīmola filozofiju un stratēģiju, dizaineriem un produkciju.

Ietekmīgā "Fiskars Group" savā jomā ir līdere Ziemeļvalstīs, apvienojot virkni autoritatīvu preču zīmolu: "Iittala", "Arabia", "Hackman", "Fiskars", "Rörstrand", "Höganäs Keramik" un ražojot plašu spektru ikdienā lietojamu priekšmetu virtuvei un galda servēšanai, kā arī citus mājas interjera piederumus. Grupas darbības misijā definēts tās mērķis uzlabot cilvēka dzīves vidi gan mājās, gan atpūtas brīžos ārpus telpām. Iekļautie zīmoli ir ļoti iecienīti un ilgu gadu gaitā spējuši nodrošināt pircēju uzticību, jo to ražotajiem produktiem piemīt nemainīgi augsta kvalitāte, t.sk. ergonomiskums.

Slavenās Somijas stikla ražotnes "Iittala" zīmols ieguvis plašu starptautisku atpazīstamību pateicoties rūpīgi kultivētajām vērtībām, kas noformulētas trīs vārdos – kvalitāte, estētika un funkcionalitāte. "Iittala" uzņēmuma pirmsākumi rodami 1881. gadā, kad nelielajā Ītalas (Iittala) ciematā Somijas dienvidos tika nodibināts stikla uzņēmums. Sākotnēji tur ražoja pūstā, presētā, pulētā, apgleznotā un gravētā stikla priekšmetus, kas tolaik atbilda vispārpieņemtajai greznajai trauku modei. Visās fabrikās pamatā izmantoja līdzīgus, bagātīgus stikla dekorēšanas paņēmienus. Taču spītējot ierastajai kārtībai, 20. gadsimta sākumā "Iittala" atteicās no dekoratīvās pieejas par labu funkcionalitātei un estētikai – raksturīgajām Skandināvijas progresīvā dizaina īpašībām.

"Iittala" var lepoties, ka laika ritumā tā piesaistījusi savas produkcijas ražošanai pašus izcilākos Somijas dizainerus, tai skaitā Alvaru Ālto (Alvar Aalto), Tapio Virkalu (Tapio Wirkkala), Kaju Franku (Kaj Franck), Tapio Virkalu (Tapio Wirkkala) un Timo Sarpanevu (Timo Sarpaneva), kurš kļuvis par zīmola logotipa autoru. Mūsdienās "Iittala" strādā ar dizaineriem no visas pasaules. Viņu vidū jāmin arī Somijas dizaineri Klauss Hāpaniemi (Klaus Haapaniemi) un Harri Koskinens (Harri Koskinen), kas ieguvuši augstāko atzinību starptautiskā mērogā. Daudzi no "Iittala" izstrādājumiem saņēmuši prestižās "Red Dot" un "iF" dizaina izcilības godalgas.

Šobrīd, līdz 2016. gada 3. janvārim, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) 3. stāva vestibilā var aplūkot nelielu izstādi "Iittala – aktuāls dizains kopš 1881. gada", kas tuvāk iepazīstina ar šo uzņēmumu, tā izstrādāto dizaina koncepciju un mūsdienīgo produkciju, kura tagad pieejama arī Latvijā, Rīgā.

Lekcijā, kas notiks DMDM 11. novembrī plkst. 17.00, "Fiskars Group" uzņēmumu "Iittala", "Arabia", "Rörstrand" konceptuālā dizaina nodaļas vadītāja Irina Vīpola (Irina Viippola) ieskicēs vēsturisko fonu un prezentācijas pamatdaļu veltīs Somijas mūsdienu stikla dizainam, atklājot "Iittala" galvenos stratēģijas un filozofijas principus – radīt ilgtspējīgu un demokrātisku interjera dizainu. Priekšlasījumā tiks skarta tēma par pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī iespējām paredzēt produktu dizaina tendences nākotnē. Radoša sadarbība ar dizaineriem jaunu priekšmetu ražošanā ir "Iittala" veiksmes atslēga. Kā to panākt, veidot un uzturēt, ir viens no stāstījuma interesantākajiem aspektiem. Lekciju papildinās apjomīgs attēlu klāsts un video.

Irina Vīpola strādā jaunu produktu un patērētāju servisa konceptu izstrādes jomā, analizējot un nosakot nākotnes stratēģijas virzienus. Kopā ar dizaineru Harri Koskinenu veido starptautiski atzītu Somijas dizaineru sadarbības grupu. Ieguvusi maģistra grādu industriālā dizaina jomā Helsinku Mākslas un dizaina universitātē.

Uz lekciju laipni gaidīti dizaina cienītāji, jomas profesionāļi, mākslas un dizaina skolu audzēkņi, studenti un visi interesenti! Lekcija notiks angļu valodā.

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 3,56; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13. Cenā iekļauta izstāžu "Somijas stikla māksla. 2005–2010" un "Iittala – aktuāls dizains kopš 1881. gada" apskate. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai e-pastu dmdm@lnmm.lv.

Plašāk par projektu lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv/lv/dmdm/info/explore/exhibition/2015/iittala-topical-design-since-1881/.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties