Somijas Ziemassvētku tradīcijas

Baiba Buceniece, 03.12.2015., 17:12

No 2015. gada 2. decembra līdz 2016. gada 10. janvārim muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" interjers rotāts atbilstoši Somijas Ziemassvētku tradīcijām – pušķota lielā egle viesistabā, radīti telpu dekori un interjera papildinājumi katrā muzeja telpā – izstādē "Somijas Ziemassvētki".

20. gadsimta Ziemassvētku kartīte no SomijasIzstāde veidota sadarbībā ar Somijas vēstnieku Latvijā Olli Kantanenu un bijušo Somijas vēstnieku Latvijā Hannu Hemeleinenu un viņa kundzi Katrīnu Hemeleinenu. Izstādi iekārtojusi māksliniece Tamāru Čudnovsku.

Somijā raksturīga samērā askētiska telpu rotāšanas tradīcija. Ziemassvētku gaisotne jūgendstila interjerā radīta ar īpašiem, 20. gadsimta sākumā Somijā tapušiem tradicionāliem dekoriem. Visnozīmīgākā ir svētku eglīte, to tradicionāli rotāja ar mājās gatavotiem dekoriem. Speciāli izstādei "Somijas Ziemassvētki" eglītes rotājumus gatavojusi Hemeleinenu ģimene, iedvesmojoties no seniem paraugiem un fotogrāfijām: papīra virtenes, karogu lentas, eņģeļu attēli, svecītes un, protams, zvaigzne egles galotnē. Populāri bija arī dažādi pašdarināti salmu un koka rotājumi. Zem eglītes – salmu āzis, mājās darināta lupatu lelle vai koka zirdziņš, kas bija katra bērna lielākais sapnis.

Dažus senatnīgus rūpnieciski ražotus rotājumus muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" saņēmis arī no Kaisu Salmi kundzes. Viņa ir somu uzņēmuma "K.A.Weiste OY" dibinātāja meita. Uzņēmums savu darbību uzsācis 20. gs. sākumā un pašlaik ir vienīgais Ziemassvētku rotājumu ražotājs Ziemeļvalstīs.

Kā telpu dekors izmantoti arī ziedi, kas speciāli izplaucēti Ziemassvētkiem. Īpaši iecienītas bija tulpes un hiacintes, tās rotā arī muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" telpas.

Ziemassvētku apsveikuma kartiņu nosūtīšanas tradīcija radiem un draugiem bija populāra arī Somijā, saņemtās pastkartes tika izvietotas uz kamīna malas vai galdiem kā papildus mājas dekorācijas.

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" izsaka pateicību Somijas vēstniecībai Latvijā par sadarbību, un aicina visus iedvesmoties izstādē "Somijas Ziemassvētki".


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Отзывы о пансионатах для пожилых: что говорят реальные клиенты платные пансионаты для пожилых людей <a href=pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru>pansionaty-dlya-pozhilyh1.ru</a> .

pansionat_tzol

<a href="/"https:krrakken.com>, кракен официальная ссылка</a>

Wilfordsopscopefer

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

MasonSax


ienāktreģistrēties