"Melnbaltu vīziju skartie"

Antra Medne , 11.11.2015., 10:27

No 11. novembra Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā apskatāma fotomākslinieka Laimoņa Stīpnieka izstāde "Melnbaltu vīziju skartie", kas veltīta Dailes teātra izrādei "Mūžības skartie" K. Auškāpa režijā.

"Melnbaltu vīziju skartie"Par ekspozīciju fotomākslinieks Laimonis Stīpnieks stāsta: "Fotogrāfijas tapušas Dailes teātra izrādē "Mūžības skartie" pirms vairāk nekā 25 gadiem, vai citiem vārdiem – sendienās, kad attēls no negatīva līdz bildei veidojās tikai un vienīgi aptumšotā laboratorijas telpā kā secīgi un pacietīgi veicamu fotoķīmisku procesu gala rezultāts. Fotogrāfs teātrim kalpoja reizēm pat kā vienīgais izrādes vizuālais iemūžinātājs.

Šī fotodarba laimīgā sakritība ir tāda, ka stagnatīvajā padomju laika realitātē Čaka mūžības skārums rosināja radoša gara pacēlumu it visās izrādes tapšanas skatuviskajās izpausmēs. Tādā kārtā arī ierasti tradicionālais foto dokuments jau bildēšanas gaitā ieguva Čaka dzejas tēlainībā tvertu metaforisku vizuālo uzslāņojumu.

Padomju laikā attēli publicēti tikai fragmentāri. Šis ir pilnskanīgākais Atmodas priekšnojautu izrādes fotogrāfiju publiskais apkopojums. Neviens no fotonegatīviem nav izmainīts šodien iespējamā un praktizētā datora pēcapstrādē, kas veikta tikai digitālajai izdrukai atbilstošā veidā un apjomā".

Savukārt, Rīgas mākslas telpas (Kungu ielā 3) Intro zālē līdz 20. novembrim apskatāma ekspozīcija "Čaka skartie", kas tapusi iedvesmojoties no Aleksandra Čaka poēmas "Mūžības skartie" un strēlnieku cīņām par savu valsti. Ekspozīcijas veidotāji radījuši ierakumu gaisotni, izmantojot instalācijas, skaņas un gaismas spēles.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Hola, volia saber el seu preu.

RobertSax

Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties