"Mākslas stacijā Dubulti" atklās laikmetīgās mākslas izstādi

Katrīna Leiškalne, 08.10.2015., 08:18

16. oktobrī Mākslas stacijā Dubulti, Jūrmalā tiks atklāta grupas izstāde "#Džemma90 – MVT Vasaras Mājas noslēgums".

"#Džemma90 – MVT Vasaras Mājas noslēgums"Tā apkopos šīs vasaras garumā fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā Kalnciema ielā 36/38 skatāmo personālizstāžu sēriju, kuru veidoja septiņu latviešu mākslinieku darbi. Izstādes atklāšanas ietvaros tiks prezentēts arī projektam veltītais katalogs.

Izstāžu cikla galvenā varone bija latviešu māksliniece – gleznotāja Džemma Skulme, kurai šogad aprit 90 gadu. Šī notikuma ietvaros Džemmas daiļrade kalpoja kā izejas punkts, kā katalizators eksperimentālu mākslas darbu tapšanai, rodot jaunus komunikācijas mehānismus, koncentrējoties uz mākslu kā leģitīmu saziņas līdzekli nevis klišejisku pārstāstu.

Septiņi mākslinieki – Arnis Balčus, Darja Meļņikova, Raitis Hrolovičs, Paula Zariņa, Krista Dzudzilo, Kristians Brekte un Indriķis Ģelzis vasaras garumā centās atklāt veidus, kādos uztverama lokālās mākslas ainā nozīmīgāko personību un viņu darbu ietekme un dzīvotspēja caur paaudzēm.

Izstāžu sērijas autorus un tās galveno varoni Džemmu Skulmi šķir pusgadsimts, tomēr viņus interesējošo tēmu lokā iespējams vilkt tiešas paralēles. Cilvēka un mākslas nacionalitātes jautājums, paša mākslas procesa un mākslinieka personas būtība, kā arī izteiksmes līdzekļu nozīme arvien nodarbina mākslinieku prātus, un ir interesanti vērot tā rezultātā tapušo pārdomu līkni.

Katrs no autoriem projekta ietvaros ir būvējis savu personisku dialogu un meklējis veidus, kādos interpretēt kanoniskajā Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā un attiecībā pret savu līdzšinējo radošo darbību.

"Mākslai vajag telpu" vēlas izteikt milzīgu pateicību gan projektā iesaistītajiem māksliniekiem, gan "Mākslas stacija Dubulti" direktorei Ingai Šteimane, gan arī visiem saviem atbalstītājiem - Didzim Putniņam, Ainārām Pauniņam, Olafam Berķim, Igoram Skokam, Ivaram Kesenfeldam, Jeļenai Pankevičai, Uldim Mierkalnam, izdevniecībai "Rīgas Viļņi" un Aijai Simsonei personīgi, inovatīvo tehnoloģiju partnerim Samsung, Absolut, kā arī arhitektu birojam "2727" un Ilzei Jansonei, Lindijai Reinfeldei-Miteniecei personīgi.

Izstādes atklāšanas neoficiālā daļa turpināsies pasākuma Absolut Nights (Zundas dārzs, Ūdens iela 2) ietvaros, kur nepieradinātā lielpilsētas vidē tiks "servēts" svaigs un laikmetīgs mākslinieciskais saturs.

Jau no plkst. 21.00 "Absolut Nights" apmeklētājus sagaidīs speciāli pasākumam radīta modes mākslinieku "Mareunrols" mākslas instalācija, labi slēpts Latvijas mūzikas jaunums un visbeidzot kolorīts muzikālais priekšnesums no Parīzes mākslinieka "Kiddy Smile".

Pasākumā ieeja iespējama ar vienu no 500 ielūgumiem, par kura iegūšanu visu uzzināsi šeit: www.facebook.com/AbsolutLatvia.

Vasaras Māja ir radošā telpa, kas kalpo par platformu mākslas norisēm, mākslinieku autorvakariem, lekcijām, diskusijām, performancēm un radošajām darbnīcām bērniem. No konteineriem veidotā mākslas telpa veidota kā atgādinājums, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurā atspoguļota Latvijas pēckara un mūsdienu māksla. Vasaras mājas izstāžu kuratore ir Elīna Sproģe, tās grafisko dizainu veidojis Ģirts Reiniks.

Mākslas projekta "MVT Vasaras Māja" realizētājs ir fonds "Mākslai vajag telpu", kas tika nodibināts ar mērķi panākt pēckara un mūsdienu mākslas muzeja uzcelšanu Rīgā. Muzeja pamatfunkcijas būs veicināt Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Fonda dibinātāji un daudzskaitlīgie tā atbalstītāji uzskata, ka laikmetīgās mākslas muzeja izveidošana ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni.

Vairāk par fondu Mākslai Vajag Telpu: makslaivajagtelpu.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties