"Kaujas stratēģija"

Justīne Zaķe, 23.11.2015., 15:30

28. novembrī plkst. 14.00 Bauskas pils muzejā, Senā dzīvesveida skolas ietvaros, notiks pasākums "Kaujas stratēģija".

"Kaujas stratēģija"Daudz rakstīts par cīņassparu un kauju rezultātiem, taču salīdzinoši mazāk zināms par Eiropas valstu kara mākslu. Stratēģija un taktika, pazīstamas kā kara vešanas māksla, kuras pareizi pielietojot, varēja gūt panākumus karā. Sadarbībā ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju pasākuma dalībniekiem būs iespēja apskatīt 17. gs ieročus.

Senā dzīves veida skolas pasākumā vēsturnieks, arheologs, Bauskas pils galvenais krājuma glabātājs Jānis Grūbe stāstīs par kara stratēģiju, kā arī taktiku Rietumeiropā un Viduseiropā 16.-17.gs.

Stratēģija ir kara vešanas māksla, kuras darbības apjomā ietilpst valsts sagatavošana karam, lai sasniegtu kara politisko mērķi, bet taktika ir zinātne par karaspēka kaujas darbības vadību. Kara taktikas mērķis ir noorganizēt aizsardzību un izlūkošanu, gan uzbrūkot, gan aizstāvoties un kā izmantot kaujā gūtos panākumus. Stratēģiju no taktikas atšķir tas, ka stratēģija ir orientēta uz ilgāku laika posmu, savukārt taktika nereti saistīta ar kādu konkrētu stratēģijas posmu. Gan stratēģija, gan taktika kā karu vešanas paņēmieni bija pazīstamas jau no senos laikos, bet kā kara zinātnes nozares izveidojās 16. gadsimtā, kad strauji sāka attīstīties zinātne un tehnika.

Bauskas pilī 17.gs. un 18.gs. sākumā militārajos konfliktos tika izmantoti vairāki taktiski paņēmieni, tādi kā pils aplenkšana, aizstāvēšana, garnizona karavīru uzbrukums un cīnītāju patveršanās aiz pils mūriem nesekmīga uzbrukuma gadījumā.

Apmeklētājiem būs iespējams uzzināt, kādi bija Bauskas pils aizstāvju taktiskie paņēmieni cīņā pret iebrucējiem un apskatīt izstādi "Bauskas pils - militārs nocietinājums".

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Bauskas pils muzeja kasē, un rezervēt pa tālr. 63923793, 63922280 vai e-pastu: bauska.pils@gmail.com. Biļetes cena: 2,- EUR.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Hallo, ek wou jou prys ken.

RobertSax

Zdravo, htio sam znati vašu cijenu.

Robertunsab

Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties