Gadskārtējā konkursa izstāde "Jā/Neatkarība"

Barbara Goba, 25.11.2015., 13:07

Jūrmalas Mākslinieku namā par godu Latvijas valsts neatkarības dienai jau ceturto gadu pēc kārtas norisinās tematiskas konkursa izstāde ar nosaukumu "Jā/Neatkarība", kas jau kļuvusi par savdabīgu Jūrmalas mākslas dzīves tradīciju.

"Caurdurto balonu revolūcija"Konkursa darbu atlasei organizēta īpaša žūrija, kuras sastāvs katru gadu nedaudz mainās. Šogad atlasītie darbi izvietoti divās vietās – Jūrmalas mākslinieku namā un Jūrmalas pilsētas domes vestibilā.

Vienkāršojot skatījumu, šī gada autoru darbus iespējams iedalīt divās lielās grupās, kas, protams, ir nosacīti un neprecīzi, bet tomēr ļauj saskatīt noteiktas tendences. Pirmā izstādē pārstāvētā mākslinieku daļa konkursa izstādes nolikumu ir sapratusi pavisam burtiski un ilustrē to ar atbilstošiem viegli uztveramiem "uzskates materiāliem", piemēram, Martas Dūdiņas-Ozoliņas plakāts ar pievienoto tautasdziesmu, Imanta Ozoliņa "Brīvība", kurā attēlots Brīvības pieminekļa simbols, kā arī daudzie mūsu dzimtās zemes skaistuma nenoliedzami izjustie gleznainie portretējumi. Atstatus no šāda veida darbiem aplūkojams visai līdzīgas ievirzes darbs "Mūsu dāvanas Latvijai" (Imantas bērnu nams), taču būtu jāņem vērā, ka šo kopdarbu ir izveidojuši bērni un tā galvenā auditorija arī ir jaunākā paaudze.

Otrā nosacītā mākslinieku daļa ir vairāk vai mazāk radoši izspēlējuši piedāvātās tēmas plašās iespējas. Kā pirmā jāmin 1.vietu un naudas prēmiju 700 EUR ieguvusī Inetas Greižas nelielā izmēra skulptūra "Caurdurto balonu revolūcija", kas maksimāli ironiski iezīmē šodienas situāciju Latvijā. Pirmajā brīdī rodas vēlme pasmaidīt par asprātīgi veidoto tēlu un darba nosaukumu, bet nāk prātā asociācijas ar visaptverošo jēdzienu banalizācijas straumi, kurā diemžēl nogrimst arī visai svaigs skatījums. Kā zināms pretnostatījums tam varētu būt Jāņa Murovska "Trauslās konstrukcijas", kur autora anotācijā lasām, ka "uz tām būvēta mums tik svarīgā lieta – neatkarība. Reizē trauslas, bet izturīgas. Tās tik jāsargā no negaidītiem sānu triecieniem vai iekšējas spriedzes bojājumiem". Savukārt, kā allaž, pārsteidzot ar izpildījuma savdabību, oriģinālu un tikai sev raksturīgu izteiksmes veidu, skulptūru "Laikam uz priekšu" radījis Atis Jurgenovskis.

2. vietu un naudas balvu 500 EUR ieguvušais Aivas Žūriņas darbs "Dialogs" pārliecinoši uzrunā skatītāju, viennozīmīgi atgādinot par absolūto dialoga nepieciešamību mūsdienās, pat starp diviem putnubiedēkļiem. 3. vietu un naudas balvu 300 EUR ieguvis Agneses Bules "Kalpošanas priekšauts", ko novēroju gandrīz nemanāmi novietotu Māksnieku nama gaitenī pie sienas. Priekšauts ir talantīgi realizēts grafiskā dizaina paraugs, pielietojams un ar godu valkājams. Mākslinieku nama lielās zāles pašā centrā izvietots A.Bules otrs mākslas darbs, krāšņais nacionālās krāsās veidotais "Svētku galdauts". Tas rada īstu svētku izjūtu un noskaņu, un, ne mazāk svarīgi, tas ap sevi kā ap asi organizē pārējos telpā izvietotos darbus.

Negaidītu pārsteigumu sagādājuši divi mākslinieki, viens no tiem – Ieva Bondare, vēlreiz piedaloties ar gleznu, kas jau tika izstādīta šajā konkursa izstādē pirms diviem gadiem, savukārt otrs – Valdis Opmanis, gājis krietnu soli tālāk, piedāvājot "Jā/Neatkarības" izstādē 2012. gadā 2. vietu un naudas balvu ieguvušās savas gleznas nelielu variāciju, varbūt uzlabojot to (kāpinot rezultātus?). Šogad glezna tikusi pie patiešām respektabla rāmja, atstāts sākotnējais nosaukums: "Sveiciens Latvijas dzimšanas dienā", sveicienu konkurss taču.

Atsevišķi būtu jāpiemin Oļesjas Šneibahas ksenofobiskās "Domas", kur ar provakatīvu ilustrāciju mēģināts rosināt domāt par šodien tik aktuālo bēgļu jautājumu. Provokācija kā paņēmiens ir laikmetīgās mākslas gluži vai nosacījums, tikai žēl, ka ir mākslinieki, kas pie tā arī apstājas.

Tradicionāli izstādes apmeklētājiem ir iespēja nobalsot par kādu no izstādes darbiem, balsojuma uzvarētājam rezultātā saņemot "Skatītāju balvu" 300 EUR , bet kāds no skatītājiem izlozes veidā iegūs interesantu pārsteiguma balvu no izstādes organizatoriem. Mākslinieku nams turpina svinēt un izstādē ikviens var nobaudīt īpašo mākslas darbu – dzērienu "Uz Latvijas veselību!" kopā ar dažādiem gardiem našķiem valstiskos toņos.

Izstāde atvērta līdz 4. decembrim Jūrmalas pilsētas domes vestibilā, Jomas ielā 1/5 un līdz 5. decembrim Mākslinieku namā, Muižas ielā 6. Jūrmalas domes darba laiks: pirmdien 8.30−18.00, otrdien, trešdien, ceturtdien 8.30−17.00, piektdien 8.30−16.00, sestdien, svētdien slēgts. Mākslinieku nama darba laiki: otrdienās – piektdienās no plkst. 12.00–19.00, sestdienās no plkst. 12.00–16.00. Svētdienas, pirmdienas – brīvdienas.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany

Dia duit, theastaigh uaim do phraghas a fháil.

Robertunsab


ienāktreģistrēties