Annas Laicānes darbu izstāde "Uz trotuāra"

Mākslas galerija “Jēkabs”, 22.10.2015., 10:08

No 21. oktobra. līdz 21. novembrim mākslas galerijā "Jēkabs" (Jēkaba ielā 26/28) būs apskatāma gleznotājas Annas Laicānes (1984) darbu izstāde "Uz trotuāra". Izstādē būs eksponētas 12 gleznas.

Annas Laicānes darbu izstāde "Uz trotuāra"Trotuārs ir vieta, kur vistiešāk atklājas ainas un fragmenti no dzīves. Tā ir maza, nosacīti norobežota strēlīte, kur pilsētnieki un pilsētas ciemiņi pilnasinīgi un netraucēti izdzīvo savu ikdienu. Pilsētas centrā tās ir nelielas skatuvītes ar aktieriem kostīmos, piemeklētos pēc pašu izvēles, bet nomalēs uz trotuāriem sākas dokumentālā filma ar aktieriem bez grima. Prieks, melanholija, tikšanās un šķiršanās, sarunas un vientulība, rutīna un svētki – viss vienuviet.

Savos darbos Anna Laicāne ļaujas baudīt un nodot skaitītājam nodiluša balkona margas, nelīdzenas sienas raupjumu, ūdens šļakstus uz strūklakas malas, durvju krāsas pieredzi, aizsvīduša, netīra stikla matējumu un gaismēnu rotaļu uz ietves. Taču būtiskākais ir - kā šajā vidē, šajā detaļu virknējumā un apstākļos jūtas cilvēks... suns... putns...Kā viņi dzīvo un veido šo vidi un kā vide iespaido viņus!

Viens mirklis, lai garām slīdošais skatiens pamanītu izteiksmīgo, apstātos pie bērniem, putniem un suņiem, kas dzīvo savu dzīvi neatkarīgi no pilsētā notiekošā. Tāpat kā cilvēka atmiņa saglabā viņam būtisko un izdzēš nesvarīgo, tā Anna Laicāne savā glezniecībā atsakās no nenozīmīgām detaļām, to vietā akcentējot raksturīgo un skaisto.

Paralēli pilsētas ainām māksliniece mēdz uzgleznot ko ļoti sulīgu – ziedošu kastani, vai karaliski sarkanas tulpes, pievēršot uzmanību krāsai, formai, gaismai un faktūrai. Meklējumi pēc skaistā un citādā mēdz Annu aizvest uz kādu citu valsti – šogad tā bija Portugāle. Tāpēc starp atpazīstamām Rīgas noskaņām izstādē var aplūkot pa kādam Porto vai Lisabonas fragmentam. Māksliniece smeļas iedvesmu arī pasaules mūzikā, kuru ietekmē daba un kultūra, ļaujot saskatīt dažādas dzīves uztveres un redzējumus.

Laba mūzika tāpat kā māksla neprasa paskaidrojumus vai žanra analīzi, harmonija atklājas stilistiskā daudzveidībā, kas sadzīvo vienā mākslas darbā.

/ Anna Laicāne /

Mākslas galerijā "Jēkabs" mākslinieces Annas Laicānes darbi būs aplūkojami līdz 21. novembrim darba dienās no 11.00 līdz 18.00. un sestdienās no 11.00 līdz 15.00.

Vairāk informācijas: www.paintings.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

RobertSax

Вызвать сантехника на дом: без лишних хлопот и переплат вызвать сантехника спб <a href=spb-vizov-santekhnika.ru>spb-vizov-santekhnika.ru</a> .

santehnik_miEi

xxx

Tiffany


ienāktreģistrēties