"Alvara Ālto stikla dizains un tā ietekme Latvijā"

Nataļja Sujunšalijeva, 26.11.2015., 08:42

Šā gada 26. novembrī, plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) aicina uz Mencendorfa nama vadītājas Dr. art. Ilonas Auderes lekciju "Alvara Ālto stikla dizains un tā ietekme Latvijā".

Alvars Ālto (Alvar Aalto). Vāzes "Lietus". 1936. Pūsts stiklsApmeklētājus gaida stāsts par modernās mākslas un arhitektūras meistara Alvara Ālto daiļradi, kurš savulaik licis pamatus unikālā Skandināvijas dizaina izveidei.

Somijas stikla mākslas un dizaina tradīcijām ir vērā ņemama pagātne, kas lielākoties saistās ar izcilajiem dizaineriem Alvaru Ālto (Alvar Aalto), Tapio Virkalu (Tapio Wirkkala) un Kaju Franku (Kaj Franck), kuri strādājuši ciešā sadarbībā ar slaveno "Iittala" ražotni un savulaik atnesuši Somijai atzinību gan Pasaules izstādēs Parīzē, Londonā, gan Milānas triennālēs. Lekcijā, kas notiks Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā 26. novembrī plkst. 17.00, rīdzinieku mājas-muzeja "Mencendorfa nams" vadītāja, mākslas vēsturniece Dr. art. Ilona Audere pievērsīsies tieši Alvara Ālto eksperimentiem un panākumiem stikla dizaina jomā.

Somu 20. gadsimta arhitektūras un dizaina klasiķis Alvars Ālto (1898–1976) uzskatāms par nozīmīgu savas skolas radītāju. Autora dizaina risinājumi ir aktuāli joprojām, jo gan tiešā, gan transformētā veidā rūpnieciskajā ražošanā tiek izmantotas meistara skices. Stikla dizaina vēsturē viņš būtu neizdzēšami iezīmējis savu vārdu jau vien tikai ar ikonisko tā saucāmo "Ālto vāzi".

Alvara Ālto radītā vāze "Savoja" tagad atrodas daudzu dizaina muzeju kolekcijās visā pasaulē, ieskaitot arī Modernās mākslas muzeju (MoMA) Ņujorkā. Vāze tapusi 1936. gadā, bet popularitāti ieguvusi 1937. gadā pēc Starptautiskās izstādes Parīzē.

Alvara Ālto vāzes ir atšķirīgas pēc formas, izmēra un krāsas. Katra vāze tiek izpūsta un pulēta ar rokām. To apmale veidota kā Somijas ezera Ālto krasta zīmējums, kas mūsdienās kļuvis par kompānijas "Iittala" vizītkarti.

Arī Latvijas 20. gadsimta stikla dizaina domāšanā redzamas paralēles ar Alvara Ālto idejām. Par to liecina Latvijas stikla fabrikās tapušie darbi. Lekcijā Ilona Audere iepazīstinās ar Līvānu stikla fabrikas mākslinieku skicēm produkcijai un aicinās novērtēt tās kvalitātes, kuras sasaucās ar skandināvu dizaina augstajiem profesionalitātes kritērijiem, kas ietver modernisma, funkcionalitātes un estētikas jēdzienus.

Līdz 2016. gada 3. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja 3. stāva vestibilā ir skatāma izstāde "Iittala – aktuāls dizains kopš 1881. gada", kas stāsta par šī uzņēmuma vēsturi un tā izstrādāto dizaina koncepciju, reprezentējot zīmola mūsdienu produkciju, kura tagad pieejama arī Latvijā, Rīgā.

Uz lekciju laipni gaidīti dizaina cienītāji, jomas profesionāļi, mākslas un dizaina skolu audzēkņi, studenti un visi interesenti!

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 3,56; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,13. Cenā iekļauta izstāžu "Somijas stikla māksla. 2005–2010" un "Iittala – aktuāls dizains kopš 1881. gada" apskate.

Vēlama iepriekšēja pieteikšanās pie Agritas Pores, zvanot pa tālruni (+371) 67 830917 vai rakstot uz e-pastu Agrita.Pore@lnmm.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Недорого и качественно: Мебельный поролон с доставкой плотный поролон <a href=vinylko17.ru>vinylko17.ru</a> .

porolon_zxSr

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties