Izglītos pašvaldības par jauno Atkritumu apsaimniekošanas likumu

Ginta Bormane, 19.10.2010., 13:05

Drīzumā Saeimas trešajā lasījumā tiks pieņemts Atkritumu apsaimniekošanas likums, kas paredzēs lielāku pašvaldību kontroli pār iedzīvotāju tīrīgumu.

Likums paredz, ka turpmāk ikvienam novadam vajadzēs sekot līdzi, lai katrai mājsaimniecībai būtu atkritumu apsaimniekošanas līgums. Šo trešdien, 20. oktobrī, kampaņas "Nemēslo ceļmalā!" ietvaros Vides ministrijas telpās tiksies pašvaldību pārstāvji, policisti un atkritumu apsaimniekotāji, lai pārrunātu jaunajā likumā noteikto un diskutētu par lielākajām problēmām, ar ko nākas saskarties pašvaldībām.

Tikšanās laikā Cūkmens, Vides ministrija, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija un domubiedru grupa "Tīri meži" pašvaldību pārstāvjus iepazīstinās ar jauno likumu. Tāpat tiks pārspriesti dažādās pašvaldībās jau ievestie, efektīvākie atkritumu apsaimniekošanas risinājumi, kā arī diskusiju ceļā ģenerētas jaunas idejas, kā rūpēties par kārtību un tīrību savā novadā.

"Par katras mājas tīrību ir atbildīgs tās saimnieks – pašvaldība. Šovasar esmu pabijis ļoti daudzās pašvaldībās un man ir prieks, ka novadu vadītāji ar vien vairāk apzinās vides problēmas un meklē tām risinājumu. Paredzu, ka jaunais Atkritumu apsaimniekošanas likums nodrošinās vēl lielāku tīrību Latvijas valsts mežos un ceļmalās," uzsver Cūkmens, a/s "Latvijas valsts meži" tīrības cīnītājs.

Kā liecina Vides ministrijas un Cūkmena veiktā pašvaldību aptauja, galvenā tīrības uzturēšanas problēma ir tas, ka visām mājsaimniecībām nav noslēgti līgumi par atkritumu apsaimniekošanu. Tai pat laikā gandrīz puse (43%) pašvaldību atzīst, ka nelegālās izgāztuves rodas, jo iedzīvotāji ir vienaldzīgi pret dabu. Tostarp, lai cīnītos ar piemēslotājiem, būtu jāiegulda vēl nopietnāks darbs cilvēku izglītošanā.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 77% pašvaldību jau šobrīd praksē ieviesušas jaunajā Atkritumu likumā noteiktās prasības un kontrolē, lai ikvienai mājsaimniecībai būtu līgums par atkritumu izvešanu. Tai pat laikā pašvaldības atzīst, ka katrs trešais konstatētais pārkāpums līdz šim nav ticis sodīts. Jau ziņots, ka sods par vides piesārņošanu, kā to paredz Administratīvo pārkāpumu kodekss, ir no 50 līdz 500 Ls.

Kampaņa "Nemēslo ceļmalā!" tuvojas noslēgumam, tomēr Cūkmens uzsver, ka turpinās savu darbu, uzraugot, lai jaunais Atkritumu apsaimniekošanas likums tiktu ieviests praksē visās Latvijas pašvaldībās.

VAS "Latvijas valsts ceļi" novērojuši, ka situācija ceļmalās, it īpaši problemātiskajos ceļu posmos, kampaņas laikā ievērojami uzlabojusies. Kā vienu no labākajiem piemēriem var minēt Baltezeru un Spuņciemu, kur līdz šim katru gadu tērēti ievērojami līdzekļi ceļmalu sakopšanā. Taču vairākās vietās situācija vēl joprojām ir kritiska, un ceļmalu konteineri pildās ar mājsaimniecības atkritumiem. "Latvijas valsts ceļi" uzslavē Cūkmena panākto progresu, taču vairākās vietās būs spiesti neizvietot konteinerus, lai novērstu mājas atkritumu nonākšanu ceļmalās.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

Robertunsab

Лето в Мурманске: туры и экскурсии для любителей северной природы мурманск экскурсии летом <a href=murmansk-ecskursii-letom.ru>murmansk-ecskursii-letom.ru</a> .

murmansk_tury_bxoa

I blog often and I truly thank you for your information. This great article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed too.Strategi Hack Slot

Cruz


ienāktreģistrēties