Jaunieši cīnās par iespēju iziet vienaudžu izglītotāju apmācību

Dace Zaldāte, 26.03.2010., 08:56

27. martā sāksies vienaudžu izglītotāju apmācība. Tajā piedalīsies 60 jaunieši no Rīgas, Cēsīm, Dobeles, Ogres, Iecavas, Jelgavas, Daugavpils un citām Latvijas vietām, kurā viņi saņems nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu jauniešu vidū.

Šogad uz apmācību pieteicās nebijis liels interesentu skaits – vairāk kā 120 jaunieši. Apmācības laikā jaunieši iegūs informāciju par savu ķermeni, seksualitāti, diskutēs par attiecību lomu jaunieša dzīvē, mācīsies atpazīt riskus un meklēs veidus kā no tiem izvairīties. Pēc apmācības viņi būsi sagatavoti diskutēt ar saviem vienaudžiem, vadot nodarbības Latvijas jauniešiem.

Lūk, ko iepriekšējos gados paši jaunieši teikuši par vienaudžu izglītību un apmācību:

"Vienaudžu izglītība – tā ir iespēja iepazīt sevi, paskatīties uz sevi un citiem no cita skatu punkta. Turklāt ir nodrošināta iespēja, ka ar apmācībā iegūtajām zināšanām varēsi kaut ko iesākt, tās ir reāli pielietojamas." (Dace)

"Es sākumā nezināju, kas ir vienaudžu izglītība un ko dara apmācībā, bet kad pieteicos un tiku uz apmācību – bija forši!" (Mareks)

"Apmācībā iegūtās zināšanas ir kā krāsas, kas izkrāso manu dzīvi, dara to interesantāku, kā arī palīdz atlasīt informāciju – nolikt malā lieko un saprast, kas ir vērtīgs." (Maruta)

"Man ļoti patīk dāvināšanas prieks. Ja man kaut kas tiek dots un pēc tam ar iegūtajām zināšanām es kādam varu palīdzēt, pastāstīt un dot, ir liels gandarījums!" (Dāvis)

Vienaudžu izglītotāju apmācība "Cita skola" tiek organizēta projekta "Cita skola. Vienaudžu izglītotāju un informatīvo resursu attīstība seksuālās un reproduktīvās veselības un tiesību veicināšanai" ietvaros.

Šī projekta galvenais mērķis ir veicināt ar jauniešu dzīvesveidu saistīto slimību profilaksi. To darīsim atbalstot un stiprinot Latvijas organizācijas vienaudžu izglītības darba nodrošināšanai.

 

 

 

 

Fona informācija:

Vienaudžu izglītība ir pasaulē atzīta mācību metode izglītībai seksuālās un reproduktīvās veselības jomā. Tās galvenā priekšrocība ir principa "līdzīgs līdzīgam" īstenošana jeb tas, ka jaunietis - vienaudžu izglītotājs - ar citiem jauniešiem visbiežāk spēj nodibināt lielāku uzticēšanos un skaidrāk izklāstīt informāciju nekā atšķirīga vecuma un sociālā stāvokļa cilvēks, piemēram, skolotājs vai vecāki.

Vienaudžu izglītību "Papardes zieds" izmanto ar mērķi attīstīt jauniešu zināšanas, attieksmes un iemaņas, kas palīdzētu viņiem uzņemties atbildību un aizsargāt savu veselību. Vienaudžu izglītība ir tikai daļa no efektīvas veselības profilakses stratēģijas.

Biedrība "Papardes zieds" izglīto jauniešus skolās ar vienaudžu starpniecību no 1996. gada. 2009. gadā Rīgas skolās ir notikušas 74 vienaudžu izglītības nodarbības, kurās piedalījušies 1588 jaunieši. Ārpus Rīgas notikušas 72 vienaudžu izglītotāju nodarbības, kurās piedalījušies 1436 jaunieši. Tātad visā Latvijā 2009. gadā notikušas 146 vienaudžu izglītības nodarbības, kopā izglītoti 3024 jaunieši.
 


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Premium domain for sale 777azino777cashusdc.ru

BOSrat

Hæ, ég vildi vita verð þitt.

RobertSax

Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab


ienāktreģistrēties