Aptaujā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotājiem pietrūkst zināšanu par sulām

Inese Ozoliņa, 16.11.2015., 17:19

Biedrības "5 dienā" un GFK veiktā aptaujā gandrīz 60% aptaujāto atzīst, ka sulas ir veselīgas, jo tajās ir daudz organismam vērtīgu vielu.

Kaut arī par veselīgākām tie atzīst svaigi spiestas, tomēr 3/4 no tiem atzīst, ka paši vispār tās nepagatavo vai to dara retāk nekā reizi mēnesī. Savukārt tikai 4% ir zināšanas par paku sulām, ka tās ir dabīgas un veselīgas, tomēr ikdienā tās izvēlas dzert katrs trešais respondents.

Šogad veiktais pētījums Latvijas Lauksaimniecības universitātē atklāj, ka arī sulas pakās ir veselīgas un vērtīgs minerālvielu, vitamīnu, atioksidantu un citu aktīvo vielu avots.

Aptauja tika veikta projekta "Sulasspēks" ietvaros, un tajā piedalījās 1010 Latvijas iedzīvotāju. Projekta "Sulasspēks" misija ir ar dažādiem augstskolu pētījumiem un eksperimentiem, kā arī socioloģiskām aptaujām izglītot par sulu pozitīvajām īpašībām, kā arī veicināt augļu, dārzeņu un sulu patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā. Tā iniciators ir biedrība "5 dienā", kas savukārt ir lielākā Baltijā sulu ražotāja SIA "CIDO Grupa" sociālā iniciatīva.

Saskaņā ar veikto iedzīvotāju aptauju var secināt, ka iedzīvotājiem trūkst zināšanu par sulām un to pozitīvajām īpašībām. Tikai puse respondentu norādīja, ka sulās ir daudz minerālvielu un vitamīnu, savukārt tikai 40% zināja minēt, ka sulas sniedz enerģiju un možumu.

Vērtējot iedzīvotāju paradumus, atklājas, ka tikai 13% aptaujāto paši regulāri mājās spiež sulas – vismaz reizi nedēļā. Lielākā daļa aptaujāto atzīst, ka to dara mazāk nekā reizi mēnesī vai arī viņiem mājās nemaz nav sulu spiede. Tāpēc trešdaļa respondentu atzīst, ka ikdienā izvēlas dzert paku sulas, jo tās ir vieglāk un ērtāk lietot.

Līga Sakne, biedrības "5 dienā" un SIA "CIDO Grupa" pārstāve norāda, ka gan svaigi spiestas, gan paku sulas ir bagātas ar minerālvielām un citām aktīvām vielām, kas ir nepieciešamas mūsu organismam un veselībai. Tām ir ļoti labas spējas neitralizēt mūsu organismam kaitīgos brīvos radikāļus, kā arī tām piemīt antioksidējošas īpašības. Tāpēc to lietošana mūsu uzturā ir ļoti svarīga, it īpaši ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas un uztura speciālistu ieteikumus, ka augļiem un dārzeņiem ir jābūt vienai no galvenajām produktu grupām mūsu uzturā.

Saskaņā LLU laboratorijās veikto pētījumu, viena glāze Latvijā ražotās ananasu sulas satur mangāna dienas normu, kas veicina saistaudu un kaulu veidošanos. Satur arī varu, magniju un kāliju, kā arī spēj mazināt brīvo radikāļu negatīvo ietekmi organismā. Glāze apelsīnu sulas nodrošina 93% no C vitamīna dienas normas, spēcina imūnsistēmu, mazina nogurumu un veicina kalogēna veidošanos asinsvadiem, skrimšļiem, veselai ādai un zobiem. Satur arī kāliju un magniju. Savukārt glāze rozā greipfrūtu sulas satur ap 73% no C vitamīna dienas normas, kā arī kāliju un magniju, kas nodrošina muskuļu un nervu sistēmas darbību. Ābolu sula nodrošina muskuļu un nervu sistēmas darbību un normālu asinsspiedienu, veicina kaulu un zobu stiprību. Tās sastāvā ir kālijs, mangāns, fosfors un magnijs. Tomātu sula ir vērtīgs antioksidantu, it īpaši karotinoīdu avots. Satur arī kāliju, magniju un fosforu.

Lai izglītotu sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to nozīmi sabalansēta uztura veidošanā, biedrība "5 dienā" kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) uzsākusi projektu "Sulasspēks". Projekts apvieno dažādus veselības jomas ekspertus un domubiedrus, kas kļuvuši par projekta vēstnešiem. Tā iniciators ir biedrība "5 dienā", kas ir lielākā Baltijā sulu ražotāja SIA "CIDO Grupa" sociālā iniciatīva.

Projekta ietvaros LLU jau veikusi pētījumu laboratorijās, nosakot augļu un dārzeņu sulās esošās minerālvielas un bioaktīvās vielas. To kopā ar Dr.sc.ing. Solvitu Kampusi veica arī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Dr. Sc. ing. Zanda Krūma, Dr.sc. ing. Ingmārs Cinkmanis un studentes Laura Hanka un Liene Ozola.

Daudzviet pasaulē, lai veicinātu dārzeņu un augļu patēriņu ikdienas uzturā, valsts mērogā ir ieviesta programma "5 a day" jeb "5 dienā". Programmas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), un saskaņā ar to ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt vismaz 5 porcijas jeb 400 g augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām ieteicams aizstāt ar glāzi sulas. Lai popularizētu "5 a day" konceptu Latvijā, pirms vairākiem gadiem ir izveidota biedrība "5 dienā".

Vairāk par projektu lasiet www.sulasspeks.lv.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Datuve.lv tehnoloģiju jaunumu portāls
Padalies priekā
Xin chào, tôi muốn biết giá của bạn.

Robertunsab

Анкеты девчат равным образом молодых людей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты женщин (а) также молодых людей онлайн, на телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl


ienāktreģistrēties