Liepājas modes svētku Goda viešņa būs modes māksliniece Asnāte Smeltere

Krista Kalnarāja, 05.08.2015., 12:15

Šī gada 8. augustā Liepājā viesosies modes māksliniece Asnāte Smeltere. Viņa ir arī viena no pirmajām modelēm, kas plašajai pasaulei ļāva iepazīt Latviju.

Asnāte SmeltereAsnāte Smeltere ne tikai apmeklēs modes izrādi "Skaistuma simpozijs" un izstādi/pārdošanu "Atklājums!", bet arī pati uzstāsies ar lekciju, daloties savās atmiņās par Latvijas modi padomju gados un pieredzē, kas gūta, veidojot savu salonu.

Asnātes Smelteres pieredze modes pasaulē aizsākās, strādājot Rīgas modeļu namā. Tā veidotās skates augstās profesionalitātes dēļ savā laikā bija pazīstamas gan Padomju Savienībā, gan tālu aiz tās. "Es nepārspīlēšu sakot, ka sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados Rīga diktēja modi visā plašajā Padomju Savienībā. Rīgas Modeļu nama modelētāji veidoja dizainu apģērbam, kas tika izrādīts ne tikai modes skatēs un modes izstādēs, bet arī nonāca masu ražošanā. Mūsu "Rīgas audums" ražoja tādus audumus, par ko ir vērts sarīkot atsevišķu izstādi, savukārt Latvijas šūšanas fabrikas apģērba visu PSRS", tā Asnāte Smeltere teica, atklājot pirmā Latvijas modes žurnāla "Rīgas Modes" izstādi 2013. gadā.

Uzkrājot Rīgas modeļu namā 25 gadus ilgu pieredzi, 1990. gadā Asnāte Smeltere dibināja "Salonu A" vēl Rīgas modeļu nama sastāvā un sadarbībā ar LR Mākslinieku savienību. Jau 1991. gadā "Salons A" uzsāka savu neatkarīgu darbību. 1992. gadā Asnāte Smeltere izveido modes dizaina darbnīcu, laika gaitā to paplašinot, piesaistot Latvijas rotu māksliniekus un izveidojot mazsēriju apģērbu ražošanu.

Raidījums par Asnāti Smelteri: ltv.lsm.lv/lv/raksts/21.05.2015-satiktie.-laikmeta-varoni-toreiz-un-tagad.-modes-dizainere-asnat.id49306/.

Asnātes Smelteres tērpu skate: www.youtube.com/watch?v=-FJVrD80PXA.

Šodien dizains tiek pozicionēts kā viens no vadošajiem spēkiem, kas, mijiedarbojoties ekonomikas un kultūras procesiem, spēj piedāvāt sabiedrībai jaunus risinājumus un noteikt attīstības virzienus. Tāpēc Liepājas modes svētku neatņemama sastāvdaļa ir lekciju cikls "Apģērba dizaina loma ekonomikā un jaunākās tendences". Kinoteātra "Balle" telpās laika posmā no 11.00 – 15.00 savā pieredzē un zināšanās dalīsies ar modes industriju saistīti cilvēki – tostarp Asnāte Smeltere. Viņas stāstītais būs saistošs ne tikai topošajiem māksliniekiem un drēbniekiem, bet ikvienam interesentam, kas vēlas satikt leģendāro Asnāti Smelteri un uzzināt, kā rodas iedvesma tērpu radīšanai, uzņēmējdarbības uzsākšanai. Dalība lekcijās 5 eiro, studentiem, uzrādot apliecību, ieeja bez maksas.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Hallo, ek wou jou prys ken.

RobertSax

Zdravo, htio sam znati vašu cijenu.

Robertunsab

Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro


ienāktreģistrēties