Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde "Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015"

Nataļja Sujunšalijeva, 16.10.2015., 06:57

Vēl skaitāmas dienas – līdz 25. oktobrim – Rīgā viesosies izstāde "Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015" no pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas, ko piedāvā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20) sadarbībā ar "ABLV Bank".

"Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejāProjekta noslēgumā – lekcijas par balles tērpu kultūru, tikšanās ar Latvijas modes, skaistuma un dzīvesstila blogeriem, radošās darbnīcas pieaugušiem un iespēja laimēt brīvbiļetes uz izstādi.

No 16. jūlija Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir apskatāma brīnišķīga balles un vakarkleitu parāde, ko uz Rīgu ir atvedis Krievijas modes guru, modes vēsturnieks un kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs (Александр Васильев). Pēc skaita jau septītā tērpu vēstures izstāde šoreiz ir veltīta augstās modes svētkiem vesela gadsimta garumā un atspoguļo laika posmu no 1915. līdz 2015. gadam. Ekspozīcijā iekļauti 94 vakartērpi (7 vīriešu tērpi un 87 sieviešu tērpi, tai skaitā viena kleita no privātā īpašnieka – Latvijas Republikas eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas) un vairāk nekā 800 aksesuāri, katrs no kuriem slēpj intriģējošu stāstu par savu laikmetu un cilvēku likteņiem.

Žurnāliste Veronika Viļuma recenzijā mūzikas un kultūras žurnālā "Veto Magazine" raksta: ""Ielūgums uz gadsimta balli. 1915–2015" apmeklējums ir kā savdabīgs ceļojums laika mašīnā. Atliek tikai atvērt logu un pamāt starpkaru perioda zvaigznēm Kristobalam Balensiagam ("Balenciaga"), Žannai Lanvānai ("Lanvin"), Kristiānam Dioram ("Dior"), pirms šo kuturjē uzvārdi bija kļuvuši par gigantisku modes koncernu preču pārdošanas trumpjiem, un apskatīt, kā izskatījās Parīzes elegances mestra – Pjēra Balmena ("Balmain") – modes nama veikums, pirms par tā reklāmas seju kļuva aprunātākā Kardašjanu ģimenes atvase. Izstādē neiztrūkst arī revolucionāro sešdesmito kosmosa ideju iedvesmotās modes transformāciju piemēri, tērpi – hipiju kustības liecinieki un disko laikmeta spīguļiem nosētās, plecu polsteriem rotātās kleitas, kas iezīmēja pēdējo šādas greznības uzliesmojumu."

"Aleksandra Vasiļjeva krājums ir sava veida izcila kolekcionāra fenomens. Kolekcija veidota uz zinātniski pētnieciskiem pamatiem ar domu tērpu dizainu parādīt kā nozīmīgu kultūras mantojuma sastāvdaļu, ko nepieciešams ne tikai saglabāt, bet arī darīt pieejamu sabiedrībai. Uzskatu, ka šīs izstādes mērķis – padziļināti iepazīstināt Latvijas un Rīgas iedzīvotājus un viesus ar modes tendencēm balles tērpu veidošanā simts gadu garumā, vienlaikus veicinot kultūras mantojuma saglabātības nozīmi – ir pilnībā realizējies," atzīst projekta koordinatore, mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa.

Izstādi papildina plaša pasākumu programma, un vēl ir iespēja apmeklēt atsevišķas lekcijas un radošās darbnīcas pieaugušiem. Piemēram, 17. oktobrī plkst. 12.00–15.00 radošā "Hipiju subkultūras aksesuāru darbnīca. Etniskie motīvi" piedāvās pētīt piemērus izstādes ekspozīcijā, veidojot padziļinātu izpratni par balles tērpu un tradīciju dažādību pēdējos simts gados. Kā zināms, 1968. gadā balles tērpu atpazīstamība izgāja no modes, jo to aizstāja hipiju stils. Darbnīcu vadīs ādas apstrādes meistare, māksliniece Ingrīda Grants un tekstilmāksliniece Kristīne Šica, kuras palīdzēs iegūt vai papildināt prasmes koka spiedogu tehniku pielietojumā un ādas rotu darināšanā.

21. oktobrī plkst. 17.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks modes vēstures ekspertes, "Stila un modes enciklopēdijas" autores, Latvijas Mākslas akadēmijas docentes Edītes Parutes lekcija "Balles tērpa pirmsākumi un evolūcija Rietumeiropā no 15. gadsimta līdz 19. gadsimtam", kurā būs iespēja uzzināt par balles tērpu prototipiem Rietumu kultūrā, galma balles fenomenu kopumā un galma etiķetes niansēm, kā arī noskaidrot, ar ko atšķiras balles tērps no vakartērpa.

Savukārt 23. oktobrī plkst. 17.00 Edīte Parute aicinās uz savu otro lekciju "20.–21. gadsimta balles tērpi – pagātnes romantikas atgriešanās", kurā sniegs plašāku ieskatu modes stilistiskajās tendencēs no orientālisma un agrā modernisma līdz neoklasikai un sirreālismam, no 1950. gadu eklektikas līdz šodienas avangardam un "haute couture".

24. oktobrī plkst. 12.00–15.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā savas durvis vērs radošā darbnīca pieaugušiem "Modes ilustrācijas", kurā ikviens varēs iejusties pasaules zīmolu ilustratora lomā, izvēloties atainot kādu no ekspozīcijā aplūkojamajiem tērpiem. Modes ilustrācija ir sajūtu vizualizācija dažādās tehnikās, un mūsdienās tā piedzīvo renesansi. Autordarbnīcu vadīs un modes ilustrācijas pamatprincipus pasniegs modes dizainere, stiliste un ilustratore Baiba Ladiga-Kobayashi.

Sadarbībā ar mākslinieci izveidotas un izstādē ir brīvi pieejamas krāsojamas darba lapas bērniem, kas palīdz attīstīt prasmi attēlot ekspozīcijā redzamos ornamentus, kā arī rosināt iztēli par krāsu salikumiem. Vecāki tiek aicināti iesaistīties šai izzinošā aktivitātē, sarunāties ar bērniem un kopā pētīt tērpu daudzveidīgos siluetus gadsimta griezumā.

Izstādes noslēguma dienā, 25. oktobrī, plkst. 17.00–19.00 par 21. gadsimta modes meklējumiem balles tērpu aksesuāru dizainā, stila tendencēm, kuras mēdz atgriezties, sarunāsies modes un jaunāko tendenču entuziasti pasākumā "Modes blogeru MEET-UP muzejā: sarunas par 21.gadsimta modi". Uz tikšanos ir uzaicinātas Latvijas modes, skaistuma un dzīvesstila blogeres – Brigita Dambe (blogs "lost in pattern"), Linda Vesate (blogs "Peppercakes"), Laura Alksne (blogs "ALKSNE"), Krista Timze (blogs "Fašionistes pieraksti"), Madara Lieciniece (blogs "Call me Maddie"), Arta Prokofjeva (blogs "Arta’s Place"), Beāte Ligere, Rita Antonova, Aiva Krasovska (blogs "Femme Farfalle").

Joprojām turpinās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja un Baltijas Pirmā Kanāla rīkotais konkurss, kura jautājumi tiek izsludināti katru darba dienu raidījuma "Modnij prigovor" translācijas laikā. Uz šo brīdi muzejs jau sveicis 40 uzvarētājus, pasniedzot katram brīvbiļeti izstādes apmeklējumam. Konkurss norisināsies līdz 16. oktobrim.

Uz radošajām darbnīcām nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai dmdm@lnmm.lv. Vietu skaits ir ierobežots (15 dalībnieki). Dalības maksa: EUR 7,11 no personas.

Uz lekcijām ieteicama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 222235, 67 830917 vai e-pastu dmdm@lnmm.lv. Biļešu cenas: pieaugušiem – EUR 2,85; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 1,42.

Izstādes ģenerālsponsors: "ABLV Bank".

Izstādi atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, nodibinājuma "Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs" tūrisma zīmols "LIVE RĪGA", aģentūra "LILITA", Aleksandra Vasiļjeva fonds.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Prāta darbnīca - ļauj prātam darboties!
Padalies priekā
Прелестная девушка повстречается джентельмена чтобы прогулок под луной, телеграм @wanowes

KennethTem

Hi, I just visited hc.lv and wondered if you'd ever thought about having an engaging video to explain what you do? Our prices start from just $195. Let me know if you're interested in seeing samples of our previous work. Regards, Georgina

Georgina

Kaixo, zure prezioa jakin nahi nuen.

RobertSax


ienāktreģistrēties