Visā Latvijā atklāj "E-prasmju nedēļu"

Toms Kursītis, 26.03.2015., 08:46

Eiropas Savienības (ES) mājā svinīgi tika atklāta gadskārtējā "E-prasmju nedēļa", kas visā Latvijā norisinās jau sesto reizi. Atklāšanas pasākuma ietvaros augsta līmeņa nozares līderi un politikas veidotāji apkopoja gada laikā paveikto, kā arī ieskicēja nākotnes tendences, kas saistās gan ar e-prasmju attīstību, gan vienotā digitālā tirgus sniegtajām iespējām.

"E-prasmju nedēļa"Atklāšanas pasākuma diskusijā "Digitālās prasmes Digitālajā vienotajā tirgū" piedalījās Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente (LIKTA) Signe Bāliņa, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andis Kuižnieks, "Lattelecom" Biznesa klientu daļas direktors Gusts Muzikants, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietniece Evija Papule, Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) valdes priekšsēdētājs Jānis Treijs.

Ekonomikas ministrijas darba tirgus prognozes liecina, ka, ja netiks realizēti kādi mērķtiecīgi papildu pasākumi, tad līdz 2020.gadam darba tirgū Latvijā trūks vairāk nekā 4200 IKT jomas darbinieku, tāpēc diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, atzīmējot, ka e-prasmes nepieciešams uzlabot ne tikai skolās, bet arī uzņēmēju vidē un sabiedrībā kopumā.

Tāpat uzaicinātie eksperti atzīmēja, ka datorikas mācīšana jau no sākumskolas lielākā problēma ir skolotāju sagatavošana, kā arī atbilstošas tehnikas nodrošināšana. Tāpat skolotājiem jābūt gataviem mācību procesa laikā pielāgoties skolēniem, pašiem jābūt vēlmei mācīties.

E-prasmju nedēļas organizēšanā jau iesaistījušies vairāk kā 150 partneri, tai skaitā 88 pašvaldības. Visā Latvijā notiek ap 700 dažādu pasākumu, kas paredzēti visdažādākajām auditorijām. Lai noskaidrotu sīkāku informāciju par pasākumiem, ikviens var doties uz www.eprasmes.lv mājas lapas sadaļu: Pasākumu kalendārs, kurā iespējams noskaidrot visu par E-prasmju nedēļas pasākumu norisi.

Īpašu pārsteigumu pasākuma dalībniekiem sagādāja Suitu sievas, kuras piedalījās atklāšanas brīdī, sniedzot gan muzikālus priekšnesumus, gan daloties savā personiskajā pieredzē, kas iegūta strādājot ar datoru un internetu.

"Esmu gandarīta, ka jau sesto gadu marta beigas saistās ne tikai ar pavasara atnākšanu, bet arī ar "E-prasmju nedēļas" sākšanos. Pērn Latvija bija viena no aktīvākajām šīs kampaņas dalībvalstīm, tāpēc ļoti ceru, ka arī šogad Latvija atkārtos iepriekšējo gadu panākumus. Tāpat saistībā ar "E-prasmju nedēļu" būtisks notikums bija 13. martā Rīgā notikusī starptautiskā "eSkills for Jobs" konference, kuras ietvaros vairāk kā 70 organizācijas no visas Eiropas parakstīja Rīgas e-prasmju deklarāciju. Tikai savstarpēji sadarbojoties gan vietējā, gan starptautiskā mērogā ir iespēja veicināt izpratni par e-prasmēm un to sniegtajām priekšrocībām," stāsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

"Lai panāktu izmaiņas attieksmē pret e-pakalpojumu lietošanu un motivētu kā primāro pakalpojumu sniegšanas un saņemšanas kanālu turpmāk izmantot elektronisko vidi, saskaņā ar pētījumiem ir jāmazina lietotāju bažas un jāveicina uzticēšanos," uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. "Kā ministrija, kas atbild arī par vides jautājumiem zinām, ka darbs e-vidē ne tikai sniedz ērtības, bet arī ļauj taupīt valsts un privātos resursus – ieskaitot laiku un finanšu līdzekļus. Varam saskatīt arī pozitīvu ietekmi uz vidi, piemēram, ja samazinās braucienu skaits ar automašīnām, lai valsts vai pašvaldību pakalpojumus saņemtu klātienē."

"Nepieciešams lielāku uzmanību pievērst jaunu informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) speciālistu sagatavošanā, jo tieši IKT nozare ir svarīgs instruments ekonomikas attīstībai, kā arī globālās konkurētspējas palielināšanai. Noteikti būtu nepieciešams visus e-dimensijas attīstības plānus atspoguļot arī valsts programmatiskos dokumentos," stāsta Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

"Neskatoties uz to, ka kopējie dati uzrāda pozitīvas tendences Latvijas IT infrastruktūras pieejamības un e-vides lietojamības jomā, tomēr vēl ir daudz darāmā Latvijas digitālā potenciālā attīstībā un izmantošanā. Savukārt "E-prasmju nedēļa" ir viens no veidiem kā sabiedrība var iesaistīties un palīdzēt sasniegt šos mērķus. Arī Lattelecom projekts "Pieslēdzies, Latvija!" ir lielisks piemērs, kā palīdzēt iedzīvotājiem apgūt digitālās prasmes. Šī projekta ietvaros sešu gadu laikā apmācīti 28 000 senioru, turklāt vecākajai projekta dalībniecei ir 96 gadi, kas apliecina, ka e-prasmes var apgūt ikviens un jebkurā vecumā," uzsver "Lattelecom" Biznesa klientu daļas direktors Gusts Muzikants.

No 2015. gada 23. - 27. martam Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) organizē sesto "E-prasmju nedēļu" Latvijā. "E-prasmju nedēļas" galvenais partneris Lattelecom, kas jau daudzus gadu rūpējas par digitālās plaisas mazināšanu gan attīstot tehnoloģijas, gan veicinot to lietojamību.

Informatīvā kampaņa norisināsies vienlaicīgi Latvijā un citās ES dalībvalstīs, veicinot apgūt digitālajam laikmetam nepieciešamās e-prasmes un izprast to priekšrocības darbā, karjeras attīstībā, kā arī cilvēka personiskajā izaugsmē. "E-prasmju nedēļas" laikā darbosies digitālais skaitītājs-aptauja, kas ļaus uzskaitīt visus "E-prasmju nedēļas" dalībniekus un attēlot kopējo skaitu tiešsaistes režīmā – pieskaitīties var mājas lapā www.eprasmes.lv.

"E-prasmju nedēļa" Latvijā notiek jau sesto gadu. Aizvadītajā - 2014. gadā -  Latvija atkārtoti bija viena no aktīvākajām nedēļas dalībniecēm starp visām kampaņas dalībvalstīm Eiropas Savienībā (ES). Latvijā 2014. gadā "E-prasmju nedēļā" piedalījās vairāk nekā 38 000 dalībnieku, kopumā norisinājās vairāk kā 850 dažādi pasākumi 95 Latvijas novados, kā arī bija iespēja sekot pasākumiem interneta tiešraidēs.
Detalizēta informācija par "E-prasmju" nedēļas partneriem ir pieejama mājas lapas eprasmes.lv sadaļā partneri (eprasmes.lv/partneri). Savukārt ar reģionālajiem partneriem iespējams iepazīties E-prasmju nedēļas Digitālajā kartē.

Kampaņa "e-Skills for Jobs 2015" notiks visā Eiropā, kuras ietvaros valsts iestādes un privātās organizācijas kopīgi realizēs dažādas aktivitātes un pasākumus, akcentējot digitālās izglītības apguvi, mācību saturā plašāk izmantojot dažādus IKT risinājumus, kā arī iepazīstinās ar darba un karjeras iespējām Eiropā. Kampaņas mērķauditorija ir izglītības politikas veidotāji, IKT nozares līderi, IKT praktiķi un jaunieši, kā arī institūcijas, kas atbild par nodarbinātību.


0 komentāri Komentēšana pieejama visiem.
Komentāra pievienošana

Ar * atzīmētie lauciņi ir jāaizpilda obligāti.





atpakaļ uz ziņu sarakstu

Reklāma
Padalies priekā
Анкеты девушек равным образом юношей онлайн, в течение телеграм канале @wanowes

Antoniagloro

Анкеты барышень равным образом юношей он-лайн, в течение телеграм канале @wanowes

AntoniaAnowl

Hi, kam dashur të di çmimin tuaj

MasonSax


ienāktreģistrēties